STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani zaključek konference EuCNC o tehnologijah pete generacije

Ljubljana, 21. junija - V Cankarjevem domu se je danes zaključila mednarodna konferenca o omrežjih in komunikacijah EuCNC. Letošnja, 27. izvedbe konference, se je osredotočila na raziskave, razvoj in implementacijo mobilnih tehnologij pete generacije (5G). Dogodka se je udeležilo več kot 500 strokovnjakov iz industrije in raziskovalnih institucij.

Kot so poudarili na Institutu Jožef Stefan (IJS), ki konferenco organizira skupaj z Univerzo v Ljubljani, je EuCNC (European on Networks and Communications) ena izmed najpomembnejših konferenc na področju komunikacij in omrežij v Evropi.

Konferenca, ki se je začela že v ponedeljek, uradno odprtje pa je sledilo v torek, je namenjena povezovanju raziskovalne sfere in podjetij. Ponuja možnost vpogleda v najnovejše znanstvene dosežke in novo pridobljena spoznanja ter omogoča vzpostavitev novih partnerstev in poslovnih priložnosti.

Kot je za STA povedala Mojca Volk z ljubljanske fakultete za elektrotehniko, je bilo med udeleženci več kot 500 delegatov iz 44 držav. "Večinoma gre za tehnično podkovane posameznike, veliko se jih ukvarja z evropskimi projekti. Med njimi so tudi predstavniki podjetij in operaterjev, ki se ukvarjajo s komunikacijami pete generacije," je dejala Volkova.

V Ljubljani je konferenca potekala s sloganom "5G and beyond" in se osredotočala na omrežja 5G v vertikalnih industrijah ter rezultate in izkušnje iz prvih uvajanj tehnologij 5G. S slednjimi po besedah vodje odseka za komunikacijske sisteme na IJS Mihaela Mohorčiča "delamo korak naprej, saj naj bi bile vse naprave okrog nas povezane - ne le z nami, temveč tudi medsebojno".

"Peta generacija je pravzaprav šele prva generacija, ki bo to zmogla povezati na nam neviden način," je pojasnil. Kot enega večjih izzivov je izpostavil "ogromno maso komunikacij med napravami na razmeroma majhnem področju, ki jih s trenutno razpoložljivimi tehnologijami ni mogoče zagotoviti".

Udeleženci so tako razpravljali o možnostih uvajanja na različnih področjih, kot so pametna mesta, avtomobilska industrija, civilna zaščita in pomoč ob nesrečah, pametna mobilnost, e-zdravje in druge. Pripravili so tudi predstavitve tehnologij, produktov in rezultatov številnih industrijskih projektov ter projektov, ki jih je sofinancirala Evropska komisija.

V sklopu konference, ki jo je podprlo tudi ministrstvo za javno upravo, je med drugim potekala vrsta predavanj vodilnih strokovnjakov na področju omrežij 5G, okroglih miz ter delavnic in tehničnih sej. Na ogled je bila tudi razstava prototipov, razvitih znotraj evropskih projektov.