STAznanost

V Španiji odkrili potencialno nevarni vrsti polžev

Dresden, 21. junija - Znanstveniki so v Evropi prvič našli dve eksotični in potencialno nevarni vrsti sladkovodnih polžev. Gre za vrsti Austropeplea viridis in Galba cubensis, ki sta vmesna gostitelja zajedavca veliki metljaj. Ta povzroča bolezen fascioloza, za katero lahko zbolijo tudi ljudje.

Vrsti so našli na riževih poljih v delti španske reke Ebro. "Predvidevamo, da na španskih riževih poljih najdeni polži izvirajo iz bližnjih akvakultur in so se od tam razširili," je povedala znanstvenica Katrin Schniebs, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obe vrsti teh sladkovodnih polžev sicer nista škodljivi samo za riž, ampak lahko prenašata bolezni. Sta namreč vmesna gostitelja zajedavca veliki oziroma jetrni metljaj, ki sodi med sesače, eno od skupin ploskih črvov. Običajno ti zajedavci, ki povzročajo bolezen fascioloza, napadejo prežvekovalce, kot so ovce, koze in govedo.

Za fasciolozo pa lahko zbolijo tudi ljudje, ki se z metljajem okužijo z uživanjem surove solate, zelenjave ali divjih rastlin, kot je vodna kreša. Ličinka v jetrih odraste v odraslega metljaja, posledica tega pa so prebavne motnje in zlatenica. Z velikim metljajem je sicer na svetu okuženih 2,5 milijona ljudi, navaja Svetovna zdravstvena organizacija.