STAznanost

Nasinemu astronavtu Šegi priznanje častni občan Loškega Potoka

Loški Potok, 4. julija - Občina Loški Potok je danes Nasinemu astronavtu Ronaldu Šegi, ki je sodeloval v dveh vesoljskih misijah, slavnostno vročila priznanje častni občan, ki mu je bilo sicer podeljeno že pred 10 leti. Šegi, ki se prav danes mudi na obisku v občini Loški Potok, so slavnostno priznanje vročili v občinski konferenčni dvorani, so sporočili z občine.

Ameriški astronavt slovenskih korenin Ronald Michael Šega je leta 1991 postal astronavt ameriške vesoljske agencije Nasa. Skupaj je v vesolju prebil 17 dni. Njegova prva misija STS-60 leta 1994 je bila prva skupna ameriško-ruska misija z raketoplanom, ki je v orbiti izvajal vrsto eksperimentov.

Leta 1996 je Šega sodeloval v misiji STS-76, ki je bila tretja, v kateri se je raketoplan priključil na rusko vesoljsko postajo Mir.

Šega, upokojeni generalmajor in nekdanji podsekretar ameriških zračnih sil, zdaj pa fizik ter predstojnik za fiziko in sorodne znanosti na državni univerzi Kolorado, je sin slovenskih izseljencev. Po očetovi strani izvira iz Loškega Potoka.