STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ameriški študentje pod pokroviteljstvom AmCham na poletni praksi v Sloveniji

Ljubljana, 4. julija - Osem ameriških študentov z različnih koncev ZDA to poletje preživlja v Sloveniji na šesttedenskem programu in delovni praksi v okviru programa Ameriške gospodarske zbornice Poletje v SLOVEniji - zelenem srcu Evrope. Mlade je v Slovenijo pripeljala želja po potovanju in novih izkušnjah, ki jih pridobivajo v slovenskih podjetjih.

Dodiplomski študentje z ameriških univerz so s pomočjo AmCham Slovenija dobili priložnost za povezovanje, izobraževanje, širjenje svojih obzorij, testiranje pridobljenega znanja v pripravniških vodah, pridobivanje izkušenj na svojem področju in druženje z mladimi talenti iz Slovenije.

Štiri tedne mentorstva in prakse študentje opravljajo v partnerskih podjetjih programa European Experience - ABC Accelerator, Circular Change, Droga Kolinska, LanguageSitter, Lenis farmacevtika, MBILLS, Petrol in Visionect. Nato jih čaka dvotedenski študentski program podjetništva, ki povezuje teorijo s prakso, za konec pa še teden dni bivanja pri slovenski družini.

Med osmimi ameriškimi študenti, ki so danes v družbi članov programov AmCham Young Leaders Club in Young Professionals na tradicionalnem pikniku praznovali ameriški praznik neodvisnosti 4. julij, so tudi taki s slovenskimi koreninami. Claire Staresinic je prav želja po obujanju slovenskih korenin spodbudila, da se je prijavila na razpis AmCham za poletno prakso v Sloveniji.

Bodoča psihiatrinja iz Pittsburgha v Sloveniji nabira podjetniške izkušnje, saj si po zaključku študija želi odpreti lastno prakso in verjame, da ji bodo izkušnje pri tem koristile. To poletje pa v domovini svojih prednikov odkriva slovenske običaje, se uči osnov jezika in spoznava nove ljudi.

Študent geografije Samuel Haise Waller, ki prihaja iz Seattla, je razpis za AmChamovo prakso odkril kar preko Googlovega iskalnika, ko je iskal možnosti za študentske prakse v Sloveniji. Poletno prakso opravlja v družbi Petrol, kjer je dobili priliko delati na področju urbane infrastrukture in transporta. Prav na tem področju se želi zaposliti po zaključku študija.

Mnogi slovenski študentje pa iščejo priložnosti za študij ali prakso v ZDA. Pri tem jim lahko pomaga tudi Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF, ki so jo pred nekaj leti ustanovili Slovenci v ZDA. "Trudimo se povezovati Slovence po svetu in Slovenijo ter obratno, Slovencem v Sloveniji omogočiti izkušnjo tujine, da se nazaj lahko vrnejo bogatejši," pravi član upravnega odbora fundacije Jure Leskovec, profesor računalniških znanosti na univerzi Stanford.

Fundacija slovenskim študentom ponuja možnost, da gredo na poletne izmenjave k slovenskim profesorjem v ZDA, Kanado, Veliko Britanijo in še kam. Poleg tega pa študentom po svetu omogočajo, da prihajajo na poletne prakse v slovenska podjetja, da tu raziskujejo pri slovenskih profesorjih. "Na ta način krepimo vezi med Slovenci, ki živijo v Sloveniji, in Slovenci, ki živijo po svetu," pravi Leskovec.

Zanimanje za njihove programe je veliko, letos so dobili več kot 100 prijav za 20 razpisanih mest. Letos so dobili tudi 30 prijav Slovencev, ki živijo po svetu, za poletno izmenjavo v Sloveniji, ter to možnost ponudili osmim. "Najboljšim talentom skušamo dati priložnost, da se izkažejo in svoje talente še razvijajo. Bogatimo slovenski kulturni prostor, saj tudi slovenskim profesorjem v tujini omogočamo, da ohranjajo stik z domačo državo," je še povedal Leskovec.