STAznanost

Francoski Toulouse prihodnji teden evropsko središče znanosti in inovacij

Toulouse, 7. julija - Francosko mesto Toulouse bo med 9. in 14. julijem gostil osmo izvedbo največjega evropskega interdisciplinarnega srečanja s področja znanosti in inovacij v Evropi - EuroScience Open Forum (ESOF) 2018. V okviru dogodka, na katerem bo več kot 4000 udeležencev, se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice, razprave in sestanki ter festival Znanost v mestu.

Bienalni dogodek ESOF, ki ga organizira neprofitna organizacija EuroScience, je posvečen znanstvenim raziskavam in inovacijam ter ponuja prostor za interakcije in diskusije za znanstvenike, inovatorje, ustvarjalce politik, podjetnikov in splošne javnosti. V tednu dni se bo zvrstilo prek 200 panelnih predavanj in razprav, na kateri bo sodelovalo približno 1000 govorcev.

Osrednja tema letošnjega dogodka je Sharing Science: towards new horizons. Z letošnjim dogodkom želijo namreč organizatorji spodbuditi nov način mišljenja in povezovanja, s pomočjo katerega bi znanost postala ne le bolj odprta in učinkovita pri naslavljanju številni groženj, bolezni, okoljskih in družbenih izzivov, ampak tudi bolj odgovorna, pravična in etična.

Panelna predavanja se bodo zvrstila v okviru treh osrednjih tematskih sklopov, ki pa se med seboj povezujejo - znanstveni program, program, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter karierni program. Poleg tega bo poseben program namenjen tudi znanstvenim politikam ter medijem.

Med osrednjimi temami panelov so zdravje in družba, trajnostna mesta in življenje, nove tehnologije in transport, podnebne spremembe, znanstvene politike in spremembe raziskovalnih praks, družbena koristnost raziskovalcev, znanost in podjetništvo itd.

Pomemben del letošnjega dogodka je tudi festival Znanost v mestu, ki se bo istočasno odvijal v Toulousu. Festival je namenjen ljudem vseh starosti, ki jih zanimajo znanost in inovacije, ponudil pa bo številne razstave, predavanja, predstave in debate na temo znanosti.

ESOF se bo začel v ponedeljek z veliko otvoritveno slovesnostjo, v okviru katere bo več panelov na temo klimatskih sprememb, staranja in zdravja, prihodnosti dela ter umetne inteligence in masivnih podatkov. Med uvodnimi govorci bodo tudi evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedaster francoski minister za visoko šolstvo, raziskave in inovacije Frederique Vidal.

Že v nedeljo pa se bo v Toulousu odvila tudi evropska konferenca znanstvenega novinarstva (ECSJ) 2018, katere osrednja tema je Upholding strong, independent reporting.

Številne okrogle mize, predavanja in delavnice bodo posvečene ključnim izzivom današnjega znanstvenega novinarstva. Med drugim bodo spregovorili o tem, kako ohraniti neodvisnost znanstvenega novinarstva, kako pisati o konfliktnih temah, kako ponovno pridobiti zaupanje občinstva itd. Podelili pa bodo tudi evropsko nagrado za najboljšega pisca s področja znanosti.

ESOF vsaki dve leti poteka v izbranem evropskem mestu. V preteklosti so ga gostili že Stockholm, Munchen, Barcelona, Torino, Dublin, Copenhagen in Manchester, leta 2020 pa bo na vrsti Trst.