STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Odkrili najstarejše biološke barve na svetu

Sydney, 11. julija - Avstralski znanstveniki so odkrili najstarejše biološke barve na svetu. Gre za 1,1 milijarde let stare rožnate pigmente, ki so jih izločili iz kamnov globoko pod površjem Sahare. So več kot pol milijarde let starejši od doslej odkritih pigmentov.

"Svetlo rožnati pigmenti so molekularni fosili klorofila, ki so ga proizvedli prazgodovinski fotosintetični organizmi, ki so prebivali v davno izginulem prazgodovinskem oceanu," je povedala znanstvenica Nur Gueneli z Avstralske narodne univerze (ANU). Ti organizmi so cianobakterije.

Pigmente so pridobili tako, da so zdrobili milijardo let stare črne skrilavce, ki so bili v tem oceanu na območju današnje Mavretanije. Fosili v teh kamnih so bili sicer različnih barv, od krvavo rdeče do temno vijolične.

Ko so jih razdrobili, pa so dobili rožnate pigmente, pišejo v študiji, objavljeni v ponedeljek v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America in pri kateri so poleg ANU sodelovali tudi raziskovalci z Japonske in ZDA.

"Natančna analiza pigmentov je potrdila, da so te male cianobakterije prevladovale v osnovi prehranjevalne verige v oceanih pred milijardo let. To pomaga pri razlagi, zakaj živali tedaj niso obstajale," je povedala Guenelijeva, ki je pigmente odkrila v okviru priprave svoje doktorske disertacije.

Izredni profesor na ANU Jochen Brocks je povedal, da je razvoj velikih in aktivnih organizmov oviralo pomanjkanje večjih delcev hrane, kot so alge. "Čeprav so še vedno mikroskopsko majhne, so alge tisočkrat večje od cianobakterij in so precej bogatejši vir hrane," je povedal Brocks.

Oceani cianobakterij so začeli izginjati pred 650 milijoni let, ko so se začele širiti alge. Te so zagotovile energijo za razvoj kompleksnejših ekosistemov, v okviru katerih so se začele razvijati tudi večje živali in človek, študijo povzema portal Science Daily.