STAznanost

Raziskovalcem na začetku kariere na voljo 12,9 milijona evrov

Ljubljana, 12. julija - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori 12,9 milijona evrov vrednega javnega razpisa za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere 2.1. Namen razpisa je vzpostaviti povezavo med raziskovalnim in podjetniškim okoljem.

Kot so sporočili iz omenjene vladne službe, bo od skupnega zneska, namenjenega za razpis, Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 10,3 milijona evrov, in sicer 7,7 milijona evrov v vzhodni kohezijski regiji in 2,6 milijona evrov v zahodni. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo razpis predvidoma objavilo v petek.

"Predmet javnega razpisa je sofinanciranje neodvisnih raziskav raziskovalnih organizacij, ki jih bodo izvedli v njih zaposleni raziskovalci, ki s svojim raziskovanjem predstavljajo most med raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom," so pojasnili.

Cilj razpisa je dolgoročno spodbuditi prenos novo ustvarjenega znanja raziskovalcev v nadaljnje raziskave in v gospodarsko raziskovalno, razvojno ter inovacijsko okolje, kar bo pozitivno vplivalo na povečanje konkurenčnosti slovenskega podjetništva.