STAznanost

Podgane resno ogrožajo koralne grebene

Canberra, 16. julija - Podgane niso nadloga samo na kopnem, vplivajo lahko tudi na morsko življenje. Koralni grebeni v okolici otokov, na katerih živijo podgane, so namreč bistveno manj zdravi kot grebeni ob otokih, kjer ni podgan.

Do tega spoznanja so prišli avstralski in britanski znanstveniki, ki so preučevali dvanajst nenaseljenih atolov v arhipelagu Chagos v Indijskem oceanu. Na nekaterih otokih živijo podgane, ki so tja prišle z raziskovalci, na drugih jih ni.

Razlog za slabo stanje koral ob otokih s podganami so prehranjevalne navade glodavcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podgane se namreč prehranjujejo s ptičjimi jajci, mladiči in včasih tudi z odraslimi ptiči, kar močno vpliva na populacijo ptic. Zaradi tega se bistveno zmanjša količina hranilnih snovi, ki s ptičjimi iztrebki pristanejo v vodi.

Raven dušika, ki je življenjskega pomena za rastline in je v ptičjih iztrebkih prisoten v velikih količinah, je bila na hektar površine na otokih, kjer so podgane, kar 251-krat manjša kot na otokih, kjer živijo podgane.

Koralni grebeni v bližini otokov s podganami so bili zato precej manj zdravi: v prehranski verigi je manj hranil, ribe pa so manjše, tudi rastlinojede ribe, ki korale ščitijo pred algami.

Skupna biomasa rib je bila v okolici otokov, na katerih živijo podgane, skoraj za polovico manjša kot okrog otokov, na katerih podgan ni.

Raziskovalci menijo, da so korale v okolici otokov, na katerih ni podgan, tudi bolj odporne proti beljenju, ki ga povzroča segrevanje oceanskih voda, saj so ptičji iztrebki bogati s fosforjem, ki dokazano izboljšuje odpornost koral na segrevanje.

"Ta raziskava je praktično uporabna, predvsem zato, ker so koralni grebeni po vsem svetu resno ogroženi," je dejala Nancy Knowlton, zoologinja iz ustanove Smithsonian.

Avtorji raziskave pravijo, da bi bilo nujno potrebno iztrebiti podgane na nenaseljenih atolih, saj bi tako populacije morskih ptic okrevale, kar bi prispevalo k zdravju koralnih grebenov.

Raziskava, ki jo je vodil Nick Graham iz Univerze Lancaster v Veliki Britaniji, je bila nedavno objavljane v znanstveni reviji Nature.