STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Jordaniji našli dokaze o začetkih peke kruha

Koebenhavn, 19. julija - Kruh ima od nekdaj pomembno vlogo v kulturah po svetu, zdaj pa so raziskovalci v Jordaniji našli dokaze, da bi bil lahko še starejši, kot so sprva domnevali.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so na arheološkem najdišču na severovzhodu Jordana arheologi odkrili zoglenele ostanke nekvašenega kruha, ki ga je spekla lovsko-nabiralniška družba pred približno 14.400 leti.

Skupina raziskovalcev z univerz v Koebenhavnu, Londonu in Cambridgeu je svoje izsledke ta teden objavila v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Raziskovalci so preučili 24 zoglenelih ostankov hrane iz nekdanjih kaminov.

Rezultati analize so pokazali, da je družba lovcev in nabiralk, ki so sestavljali natufijsko pleme, uporabljala divje predhodnike žit, med njimi ječmen, piro in oves, iz katerih so si spekli nekvašen kruh. Arheolog z univerze v Koebenhavnu Tobias Richter, ki je vodil izkopavanja v Jordaniji, je najdbe opisal kot "najstarejše odkritje peke kruha do zdaj". Dodal je, da pridelava žit ni bila značilna za tisto obdobje, zato je bil kruh najverjetneje bolj izjema.

Amaia Arranz Otaegui, ki se na univerzi v Koebenhavnu ukvarja z arheobotaniko, pa je o odkritju povedala: "Ostanki so zelo podobni nekvašenemu kruhu, ki je bil najden v severno evropskih neolitskih in rimskih mestih ter v Turčiji. Zdaj vemo, da se je peka kruhu podobnih izdelkov začela veliko prej kot razvoj kmetijstva. Naslednji korak je, da ocenimo, ali sta peka in zaužitje kruha imela kakšen vpliv na gojenje rastlin in udomačitev živali," je zaključila.