STAznanost

Vlada sprejela nov finančni načrt Slovenskega regionalno razvojnega sklada

Ljubljana, 17. julija - Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada sprejela poslovni in finančni načrt Slovenskega regionalno razvojnega sklada za letos in prihodnje leto. Sklad iz svojega namenskega premoženja za posamezno leto načrtuje spodbude v skupni vrednosti 28 milijonov evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Omenjena sredstva bodo namenjena za spodbude po programu podjetništvo, občine, kmetijstvo in gozdarstvo, avtohtoni narodni skupnosti in predfinanciranje. Za posamezno leto sklad načrtuje tudi izdajo garancij prek regijskih garancijskih shem v višini 6,4 milijona evrov ter milijon evrov za namen odobrenih spodbud po ugodenih tožbah oziroma pritožbah.

Iz sredstev državnega proračuna je za program podjetništva oziroma za podprogram spodbud projektov na problemskih in obmejnih problemskih območjih namenjenih 7,29 milijona evrov za letos in 4,28 milijona evrov za leto 2019. Sklad namerava z vsemi navedenimi sredstvi, namenjenim financiranju projektov, skupno podpreti 223 projektov v letu 2018 in 218 projektov v letu 2019.

Na odboru je vlada tudi sklenila, da v veljavnem načrtu razvojnih programov 2018-2021 poveča izhodiščno vrednost projekta stabilnega in kompetitivnega financiranja raziskovalne dejavnosti. Tako bo zagotovljeno nemoteno financiranje znanstveno raziskovalne dejavnosti do konca letošnjega leta, ko se omenjeni projekt zaključi, so zapisali v vladnem uradu.

Izhodiščna vrednost projekta iz leta 2013 znaša 70 milijonov evrov. Do leta 2017 je bilo v okviru projekta izplačanih 68,7 milijona evrov. Pri pripravi proračuna za leto 2018 je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport načrtovalo še sredstva v višini 15,2 milijona evrov, z današnjim sklepom pa se izhodiščna vrednost projekta povečuje še za 3,7 milijona evrov oziroma za več kot 20 odstotkov.

Gre za projekt, ki povečuje kakovost in uporabnost raziskovalnih programov, zagotavlja stabilno financiranje in postopno povečevanje temeljnega raziskovanja. Poleg tega je projekt namenjen tudi raziskavam, ki so ciljno in problemsko naravnane na izboljšanje konkurenčne sposobnosti Slovenije, so še dodali.