STAznanost
Medicina in zdravje

Avstralski znanstveniki razvili krvni test za melanom

Sydney, 23. julija - Avstralski znanstveniki so razvili prvi krvni test za zgodnje odkritje melanoma. Prepričani so, da gre za odkritje, ki bi lahko rešilo veliko ljudi.

Znanstveniki z univerze Edith Cowan pravijo, da bi novi test lahko pomagal zdravnikom pri odkritju kožnega raka, preden bi se razširil po celem telesu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pacienti, pri katerih se melanom odkrije v zgodnjih stadijih, imajo petletno stopnjo preživetja med 90 in 99 odstotki," je povedala vodja raziskav Pauline Zaenker. Stopnja preživetja pade pod 50 odstotkov, če se rak razširi po telesu.

Po besedah Zaenkerjeve je ta krvi test tako zanimiv zato, ker melanom zazna že zelo zgodaj, ko ga je še mogoče pozdraviti.

V raziskavo je bilo sicer vključenih 105 pacientov z melanomom in 104 zdravi ljudje, ugotovitve pa so bile v sredo predstavljene v znanstveni reviji Oncotarget. Po besedah znanstvenikov so s tem postopkom zaznali melanom v 79 odstotkih primerov.

Zdravniki trenutno melanom ponavadi odkrijejo ob rutinskem pregledu, obolelo mesto pa potem kirurško odstranijo in opravijo biopsijo.

Zaenkerjeva je pojasnila, da nov postopek zazna protitelesa, ki jih človeško telo začne proizvajati kot odgovor na rakave celice. Preučili so kar 1627 različnih vrst protiteles, da so potem lahko določili 10 protiteles, ki najbolje označujejo prisotnost melanoma pri obolelih glede na zdrave prostovoljce.

Izvršna direktorica avstralske organizacije Cancer Council Sanchia Aranda pa je za AFP povedala, da bo novi test zelo pomemben za visoko tvegane skupine, ki morajo redno hoditi na zahtevne in dolgo trajajoče preiskave znamenj in peg ter opozorila, da morajo biti ljudje pozorni na kakršne koli spremembe.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer pravi, da je vsak tretji rak kožni rak in da je Avstralija med državami z največ obolelimi z melanomom.