STAznanost

Za zaščito Velikega koralnega grebena bi obstreljevali oblake s soljo

Sydney, 25. julija - V prizadevanju za rešitev Velikega koralnega grebena, ki ga vse bolj ogroža globalno segrevanje, je avstralska vlada ponudila financiranje inovativnih zamisli. Med prispelimi predlogi so jih izbrali šest, ki jih čaka preizkus izvedljivosti v praksi. Med njimi sta tudi "obstreljevanje" oblakov s soljo in prekritje morske gladine s posebno snovjo.

Več kot 2000 kilometrov dolgi Veliki koralni greben se razteza pred avstralsko vzhodno obalo. Sestavlja ga 2800 manjših ločenih podmorskih koralnih grebenov in je največje območje koral na svetu, ki pa v zadnjih letih zaradi naraščanja temperature morja množično umirajo.

Avstralska vlada se je pred časom zavezala, da bo sprejela ukrepe za boj proti globalnemu segrevanju ozračja, išče pa tudi kratkoročnejše ukrepe, da bi Velikemu koralnemu grebenu "kupili nekaj časa", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako je januarja letos vlada ponudila dva milijona avstralskih dolarjev (1,3 milijona evrov) za inovativne zamisli o tem, kako bi zaščitili to naravno znamenitost, ki jo poleg globalnega segrevanja ogrožajo tudi kmetijske odplake in roparska vrsta morske zvezde.

Izbrali so šest predlogov, za katere bodo najprej preverili, ali bi se obnesli v praksi.

Ena od zamisli predvideva, da bi v morju zbirali kristale soli in jih nato izstrelili v oblake, ki bi zato postali odbojnejši in bi sončne žarke odbijali nazaj v vesolje, s tem pa zmanjšali temperaturo morja ob koralnem grebenu.

Kot je dejal raziskovalec na Avstralskem institutu za raziskovanje morja David Mead, morda ta zamisel zveni nekoliko noro, vendar v njej vidi potencial.

"Ekipa dela v smeri, da bi uporabili zelo fino šobo, s katero bi vsesavali več milijard kapljic morske vode na sekundo. Voda se nato uplini in ostane vam delec soli, ki bo plaval naokoli. In če te delce umestiš v sistem, lahko povečaš količino odbite sončne svetlobe," je pojasnil Mead.

Spet druga skupina je predlagala, da bi morsko gladino nad koralnim grebenom prekrili z ultra tankim slojem biorazgradljive snovi z delci, ki odbijajo svetlobo. Ta sloj bi korale ščitil pred vročinskim stresom.

"Dobra stran te zaščitne plasti je, da je njena debelina reda velikosti molekule in da lahko plavaš naravnost skoznjo, pa se bo kar sama naprej znova oblikovala," je pojasnil Andrew Negri Avstralskem institutu za raziskovanje morja.

Predlogi za rešitev koralnega grebena predvidevajo še množično gojenje ličink koral na površinah, ki bi jih izdelali s pomočjo tehnologije 3D tiska, ali pa nabiranje in preseljevanje ličink koral v velikem obsegu.

Avstralska vlada bo v prizadevanjih za rešitev Velikega koralnega grebena tudi nadgradila načrt, poimenovan Greben 2050. Med drugim bodo sprejeli vrsto ukrepov za izboljšanje kakovosti vode.