STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V vesolje potuje satelit Tara, poimenovan po Slovenki

Kourou, 25. julija - Z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani so popoldne izstrelili raketo Ariane-5, ki je v vesolje ponesla štiri satelite evropskega navigacijskega sistema Galileo. Med njimi je tudi satelit Tara, poimenovan po slovenski dijakinji. Galileo bo tako sestavljalo 26 satelitov, ki bodo zagotavljali natančnejši signal za številne storitve.

Francoska Gvajana, Kourou. Z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani so popoldne izstrelili raketo Ariane-5, ki je v vesolje ponesla štiri satelite evropskega navigacijskega sistema Galileo. Med njimi je tudi satelit Tara, poimenovan po slovenski dijakinji. Galileo bo tako sestavljalo 26 satelitov, ki bodo zagotavljali natančnejši signal za številne storitve. Foto: ESA

Francoska Gvajana, Kourou.
Z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani so popoldne izstrelili raketo Ariane-5, ki je v vesolje ponesla štiri satelite evropskega navigacijskega sistema Galileo. Med njimi je tudi satelit Tara, poimenovan po slovenski dijakinji. Galileo bo tako sestavljalo 26 satelitov, ki bodo zagotavljali natančnejši signal za številne storitve.
Foto: ESA

Ljubljana. Slovenska dijakinja Tara Keber, po kateri je poimenovan satelit. Foto: Arhiv Tare Keber

Ljubljana.
Slovenska dijakinja Tara Keber, po kateri je poimenovan satelit.
Foto: Arhiv Tare Keber

Nosilno raketo so z vesoljskega izstrelišča Kourou izstrelili ob 13.25 po srednjeevropskem času. 718 kilogramov težki sateliti naj bi orbito na višini 23.222 kilometrov, v katero se bodo utirili, dosegli v približno štirih urah, ko se bodo pridružili 22 satelitom, ki so jih v vesolje izstrelili v prejšnjih letih. Do leta 2020 naj bi v okviru Galilea okoli Zemlje krožilo do 30 satelitov.

Vsi sateliti sistema Galileo so poimenovani po 27 otrocih, katerih risbe so bile izbrane kot najboljše v risarskem natečaju Galileo leta 2011. Danes izstreljeni sateliti so tako poimenovani po Tari iz Slovenije, Samuelu iz Slovaške, Anni iz Finske in Ellen iz Švedske. Izstrelitev zadnjega satelita, poimenovanega po Patricku iz Velike Britanije, bo predvidoma sledila čez dve leti.

Kot je za STA povedala 17-letna dijakinja Gimnazije Šentvid Tara Keber, je to zanjo velika čast. "Ponosna sem, da bo satelit v vesolju nosil moje ime," je dejala.

Galileo od decembra 2016 približno 400 milijonom uporabnikov zagotavlja storitve za določanje položaja in časa. Z današnjo izstrelitvijo je konstelacija še bliže dokončanju leta 2020, ko bo Galileo dosegel polno operativno zmogljivost. Z rekordno natančnostjo 20 centimetrov bo sistem najnatančnejši satelitski navigacijski sistem na svetu.

Trenutno zagotavlja tri vrste satelitskih navigacijskih storitev. Odprta storitev sistema Galileo je brezplačna storitev za določanje položaja in navigacijo. Omogoča tudi sistem eCall, ki je od 31. marca obvezen v vseh novih avtomobilih in lahko reševalnim službam sporoči lokacijo avtomobila. Storitev iskanja in reševanja (SAR) omogoča lokalizacijo signalov v sili, ki jih oddaja aktiviran javljalnik. Čas odkritja osebe, izgubljene na morju ali v gorah, se je od leta 2016 s štirih ur skrajšal na približno 10 minut, natančnost pa z 10 kilometrov na manj kot dva kilometra. Regulirana javna storitev (PRS) sistema Galileo pa je šifrirana storitev za javne organe za uporabo v primerih, ko je varnost ključnega pomena, tudi v vojaških operacijah.