STAznanost

Na Marsu odkrili prvo jezero s tekočo vodo

Tampa, 25. julija - Astronomi so odkrili dokaze, da na Marsu obstaja podzemeljsko jezero s tekočo vodo. Raziskovalci so že pred tem našli dokaze, da pod površjem rdečega planeta obstaja tekoča voda, to pa je prvič, da so odkrili dokaze o obstoju večje gmote tekoče vode, je razvidno iz danes objavljenega članka v znanstveni reviji Science.

Raziskovalci so največjo gmoto najdene tekoče vode doslej odkrili pod južnim polom Marsa in je v preseku dolga okoli 20 kilometrov, povzema britanski BBC.

"To verjetno ni zelo veliko jezero," je dejal italijanski profesor Roberto Orosei, ki je vodil študijo.

V okviru raziskave namreč niso mogli določiti globine jezera, a ocenjujejo, da je globoko najmanj en meter. Glavno orodje pri odkritju je bil marsis, vrste radar, ki išče vodo pod površjem.

"To je neverjeten rezultat, ki kaže, da tekoča voda na Marsu ni začasen pojav, kot v preteklih odkritjih, ampak stalna gmota vode, ki nudi pogoje za življenje za daljše časovne obdobje," je dejal profesor na avstralski univerzi Swinburne Alan Duffy, ki sicer ni sodeloval v študiji.

Takšna odkritja so ključna za iskanje odgovora na vprašanje, ali se je na Marsu kdaj oblikovalo življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najdeno jezero pa ni pitno. Skrito je približno 1,5 kilometra pod ledeno površino v krutem okolju ter je polno marsovskih soli in mineralov. Nekateri strokovnjaki tako dvomijo, da bi lahko v njem našli žive organizme.

Temperatura jezera je najverjetneje pod lediščem, a je voda v tekočem stanju zaradi prisotnosti magnezija, kalcija in natrija.

Že pred tem so januarja na Marsu odkrili zakopane ledenike, ki ležijo v bližini polov, ki sta med zimo na Marsu popolnoma temna in ne bi bila primerna za dolgotrajno bivanje ljudi.