STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na mednarodni olimpijadi mladi slovenski matematiki osvojili srebrno in bronasto medaljo

Ljubljana, 31. julija - V Cluju v Romuniji se je od 3. do 14. julija odvijala 59. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je sodelovalo 594 najboljših mladih matematikov iz 107 držav sveta. Luka Horjak s prve celjske gimnazije je na tekmovanju osvojil srebrno medaljo in dosegel nov najboljši slovenski rezultat. Marko Čmrlec z Gimnazije Bežigrad pa je osvojil bron.

Horjak je na tekmovanju dosegel 30 od 42 točk in mu je do zlate medalje zmanjkala le ena točka, kljub temu pa je dosegel nov najboljši slovenski rezultat. Ostali slovenski tekmovalci, Andraž Maier z Gimnazije Jesenice, Andraž Jelinčič z Gimnazije Bežigrad ter Lovro Drofenik in David Opalič s prve celjske gimnazije, so na olimpijadi osvojili pohvalo, so danes sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Mednarodna matematična olimpijada je sicer najstarejša olimpijada v znanju, prvič je potekala leta 1959 v Romuniji, ki je bila tudi letos država gostiteljica. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh tekmovalnih dni. Vsak dan so tako tekmovalci imeli štiri ure in pol časa, da so rešili tri izjemno zahtevne naloge. Le dva izmed skoraj 600 tekmovalcev sta dosegla vseh 42 možnih točk, več kot polovica tekmovalcev je dosegla manj kot 16 točk.

Na prva mesta po ekipnem dosežku so se letos zvrstile Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Ukrajina in Tajska. Slovenska ekipa je tokrat prvič dosegla trimestno število točk - s 104 točkami je bila na 42. mestu od 107 držav, so še sporočili iz društva.