STAznanost

Nedotaknjeni življenjski prostori v oceanih se hitro manjšajo

Sydney, 3. avgusta - Ladijski promet, onesnaževanje in čezmeren ribolov so nedotaknjena morska območja zmanjšali na zgolj 13 odstotkov površine svetovnih morij, je pokazala nedavna študija. Študija je obenem opozorila, da bi nedotaknjeni življenjski prostori v pol stoletja lahko popolnoma izginili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodna raziskovalna skupina je preučevala vpliv človeških aktivnosti, vključno z odplakami in povečanim pomorskim prometom, na podmorski ekosistem. Izkazalo se je, da se velikost nedotaknjenega območja zmanjšuje.

Večina nedotaknjenega morja, opredeljenega kot območje brez ali skoraj brez človeškega poseganja, je na Arktiki, Antarktiki in okoli oddaljenih pacifiških otokov.

"Izboljšanje ladijske tehnologije pomeni, da bi bila v prihodnosti lahko ogrožena celo najbolj oddaljena divja območja, vključno z nekdaj zaledenelimi območji, ki so zdaj zaradi podnebnih sprememb dostopna," pravi vodilni raziskovalec Kendall Jones iz univerze v Queenslandu.

Le pet odstotkov nedotaknjenega morja je zaščitenega, preostali del pa ostaja ranljiv, navaja študija, objavljena v znanstveni reviji Current Biology.

"Nedotaknjeni morski življenjski prostori predstavljajo dom za ogromno raznolikih življenjskih vrst in jih tudi ščitijo pred grožnjami, kot so podnebne spremembe, vendar pa se ta območja katastrofalno hitro manjšajo. Njihova zaščita bi morala postati prioriteta večstranskih okoljskih sporazumov. Če temu ne bo tako, bodo v petdesetih letih najverjetneje izginila," pravi James Watson iz Družbe za ohranitev divjih živali.

Študija poziva k mednarodnemu usklajevanju pri uravnavanju svetovnih morij, zmanjševanju ribolova in odtekanja odplak ter omejevanju uničujočega izkoriščanja morskih virov.

Lani so Združeni narodi sicer že začeli pogajanja za prvi pravno zavezujoči akt o ohranjanju odprtega morja, ki bi nadziral trajnostno izkoriščanje oceanov zunaj državnih pomorskih mej.