STAznanost

Študenti izdelali model nadzornega sistema za uničevanje rakavih celic

Ljubljana, 17. avgusta - Cosylab, visokotehnološko podjetje, ki razvija programsko opremo in elektroniko za napredne sisteme, je med 10. in 13. julijem že drugič gostilo mednarodno poletno šolo za študente. Tokrat so udeleženci iz šestih držav v treh dneh izdelali model nadzornega sistema za protonsko terapijo za uničevanje rakavih celic.

Ljubljana Poletna šola Cosylab. Foto: Cosylab

Ljubljana
Poletna šola Cosylab.
Foto: Cosylab

Ljubljana Poletna šola Cosylab. Foto: Cosylab

Ljubljana
Poletna šola Cosylab.
Foto: Cosylab

Ljubljana Poletna šola Cosylab. Foto: Cosylab

Ljubljana
Poletna šola Cosylab.
Foto: Cosylab

Na poletni šoli, v katero se prijavljajo študenti in mladi diplomanti fizike, matematike, elektrotehnike, računalništva in strojništva, je šest mentorjev pod vodstvom Tomaža Kogovška mlade izzvalo, naj izdelajo model nadzornega sistema za zdravljenje raka s protonsko terapijo. Namesto protonov so sicer krmilili laser.

Kot so sporočili iz Cosylaba, člana skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana, so mladi delovali v dveh skupinah, pri čemer je ena izdelala sistem za odmero odmerka laserja in analizo slike, ki jo je zajela kamera, druga skupina pa je usmerjala in nadzirala laser.

S projektom so zadovoljni tudi v podjetju, pri čemer je glavni mentor Kogovšek poudaril, da so "veseli, da se je poletne šole udeležilo toliko študentov iz celotne regije in da so izkoristili priložnost, da se naučijo več o razvoju in izdelavi krmilnih sistemov".

Poletna šola, ki mladim odpira tudi možnosti za poznejšo zaposlitev v Cosylabu, je sicer namenjena študentom, ki jih zanimajo pospeševalniki delcev, uničevanje rakavih celic in odkrivanje vesolja.

Zasnovana je kot tridnevni program, na katerem se študenti spoznajo s projekti Cosylaba in vidijo, kako lahko z delom v industriji pripomorejo k napredku v znanosti, so še zapisali v Cosylabu.