STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Kobaridu pripravljajo strokovni simpozij v počastitev prednikov

Kobarid, 18. avgusta - V Kobaridu danes pripravljajo strokovni simpozij z naslovom Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja. Dogodek bo potekal v spomin na prednike, ki so častili drevo in studenec, nadnje pa je bila poslana križarska vojska. Dan bodo zaključili s kulturnim dogodkom, na katerem bodo predstavili tudi ponatis knjige Franceta Bevka Umirajoči bog Triglav.

Prostor ob Mrzlem studencu, kjer je Turistično društvo Kobarid pred leti posadilo lipo in postavilo kamnita znamenja, je v preteklosti vedno privabljal ljudi, ki so se na tem mestu dobro počutili, in ima močno energijsko vrednost.

Dogodek ob Mrzlem studencu letos pripravljajo že tretjič, lani pa so ga nadgradili s strokovnim simpozijem. Nanj je prišlo več kot 200 udeležencev, zaradi velikega zanimanja so simpozij letos preselili v večjo dvorano, je za STA povedala predsednica Turističnega društva Kobarid Natalija Rot.

Na simpoziju bodo letos spregovorili o jamah, gradiščih na Krasu in svetih krajih posoškega staroverstva, o varovanju predkrščanske dediščine, svetih rastlinah starovercev na Krasu in pojmu svetosti v staroverstvu, praznikih v tropskem letu ter posvetitvi prostora in njenem vplivu na moč pokrajine.

Predavatelji so poznavalci in raziskovalci te tematike, nekateri med njimi predavajo na tujih univerzah.

V večernem dogodku bodo poleg koncerta Brencl Bande predstavili tudi ponatisnjeno povest Franceta Bevka Umirajoči bog Triglav, ki bi jo po mnenju Rotove morali prebrati vsi Slovenci. Opisuje namreč, kako je bila križarska vojska poslana nad staroverce v Posočju, prav na območju Kobarida.

Bevkova povest je izšla leta 1930, ponatisnili so jo leta 1960, zato je v knjigarnah in knjižnicah ni bilo več mogoče dobiti. Na današnji predstavitvi bo knjigo mogoče kupiti, kasneje pa jo bodo bralci lahko dobili v posoških turističnih centrih ter izbranih knjigarnah.