STAznanost
Medicina in zdravje

Delavci v oceanskih pisarnah aktivnejši

Washington, 21. avgusta - Delavci, ki delajo v pisarnah odprtega tipa, so bolj aktivni in manj pod vplivom stresa, kot pa tisti, ki delavnik preživijo v škatlasti postavitvi pisarn ali zasebnih pisarnah, je razvidno iz nedavne ameriške raziskave. Delavci v oceanskih pisarnah se namreč več gibljejo, ko se skušajo na primer umakniti na zaseben pogovor, poroča britanski BBC.

Pisarniški delavci so zaradi svoje narave sedečega dela bolj ogroženi za različne okvare srca, hitreje so utrujeni in podvrženi stresu.

V raziskavi so tri dni z nameščenimi senzorji nadzorovali srčni utrip in sledili gibanju več kot 200 ameriških uslužbencev v različnih vladnih uradih. Ob tem so sicer opozorili, da je aktivnost zaposlenih odvisna tudi od tega, ali so v stavbi stopnice ali tudi dvigala.

Raziskovalci Univerze v Arizoni trdijo, da je to prva študija, ki je merila aktivnost in raven stresa pisarniških delavcev ter se ni zanašala le na anketo. Sodelujoči pri raziskavi so sicer vsako uro med delovnim časom izpolnjevali tudi krajši vprašalnik o svojem počutju.

Glede na rezultate študije so delavci v oceanskih pisarnah za 32 odstotkov bolj fizično aktivni kot tisti v zasebnih pisarnah ter za 20 odstotkov bolj aktivni kot tisti, ki preživijo dan v škatlasti postavitvi.

Bolj aktivni delavci pa so razvili tudi manjši občutek stresa, in sicer je bila ta raven zunaj delovnega mesta za 14 odstotkov nižja kot pri ostalih. Med bolj stresu podvrženi uslužbenci so bili predvsem starejši, ki pa so bili pod stresom tudi doma.

Sodelujoča raziskovalka Esther Sternberg je dejala, da je lahko sprememba pisarniške postavitve eden od pasivnih načinov, kako prepričati uslužbence, da so bolj aktivni, saj je to treba spodbujati.

Čeprav se zaposleni glede na že opravljene raziskave v pisarnah odprtega tipa zaradi pomanjkanja zasebnosti ne počutijo tako dobro, pa je prednost takih pisarn poleg povečane aktivnosti tudi večji pretok informacij in komunikacija, še piše BBC.