STAznanost

Nasino plovilo po dveh letih v vesolju s prvo fotografijo asteroida Bennu

Tampa, 31. avgusta - Nasino vesoljsko plovilo Osiris-Rex se je dve leti po izstrelitvi v vesolje približalo svojemu cilju, asteroidu Bennu. Na Zemljo je že poslalo prvo fotografijo tega telesa, glavna naloga misije pa je, da na njem zbere vzorce prahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osiris-Rex je sicer od svojega cilja še precej oddaljen; 17. avgusta, ko je posnel fotografijo, je razdalja do asteroida znašala kakih 2,3 milijona kilometrov.

"A tako blizu Bennuju še nismo bili. To je pomembno, saj nam ta asteroid ni bil tako blizu niti takrat, ko je letel najbližje mimo Zemlje," je pojasnil glavni raziskovalec pri projektu Osiris-Rex, Dante Lauretta z Univerze v Arizoni.

Ko ga bo vesoljsko plovilo doseglo, bo asteroid najprej obkrožilo, nato pa s pomočjo robotske roke zbralo vzorce s površja in se vrnilo na Zemljo, kar naj bi se zgodilo leta 2023.

V orbito naj bi se utirilo konec decembra letos, vzorec s površja Bennuja naj bi vzelo šele julija 2020. Šlo naj bi za okoli 60 gramov prahu z asteroida.

Znanstveniki upajo, da bodo na misiji pridobili podatke, ki bi jim lahko pomagali pri pojasnjevanju začetkov življenja v našem sončnem sistemu.

Bennu so izmed skupaj približno pol milijona asteroidov našega osončja za projekt izbrali, ker kroži relativno blizu Zemljine poti okoli Sonca, je primerne velikosti za znanstveno proučevanje in bogat z ogljikom.

Prav nebesna telesa, bogata z ogljikom, naj bi po teorijah pred milijardami let na Zemljo prinesla materiale, iz katerih je nastalo življenje.

Po navedbah astronomov sicer obstaja "rahlo tveganje", da bi Bennu leta 2135 trčil v Zemljo. Možnost takšnega dogodka ocenjujejo na ena proti 2700.