STAznanost

Študija: Nesramnost do žensk v službi se odraža v strogi vzgoji

Washington, 27. avgusta - Ženske, do katerih so sodelavci nesramni ali nespoštljivi, so pri vzgoji otrok pogosto bolj stroge in avtoritarne, kar lahko negativno vpliva tudi na otroke, so ugotovili ameriški psihologi.

V spletno raziskavo je bilo vključenih 146 zaposlenih mater in njihovih partnerjev. Matere so spraševali o izkušnjah z nesramnostjo in nespoštovanjem na delovnem mestu, kot tudi o tem, kako učinkovite se počutijo pri vzgoji. Njihove partnerje pa so spraševali o negativnem obnašanju partneric pri vzgoji.

Ugotovili so, da so matere, ki so na delovnem mestu deležne nesramnega ali nespoštljivega odnosa, pri vzgoji avtoritarne. Povezave s permisivno vzgojo niso ugotovili, piše na spletni strani Ameriškega psihološkega združenja. Takšen odnos pa se odraža tudi v tem, da menijo, da so kot starš neučinkovite, zaradi česar pogosteje čutijo potrebo po strogi vzgoji, je povedala avtorica študije Kathryne Dupre z univerze v Carletonu.

Za avtoritarno vzgojo je značilno, da imajo starši do svojih otrok visoka pričakovanja, postavljajo pa jim tudi pravila, ki jih morajo brezpogojno upoštevati. Poleg tega jih strogo kaznujejo, disciplini pa dajejo prednost pred zabavo.

"Študija kaže, da je avtoritarna vzgoja bolj negativna od drugih načinov. Takšna vzgoja je namreč povezana z različnimi negativnimi posledicami za otroke. Med drugim povezujejo poslušnost in uspeh z ljubeznijo, so agresivni, ko niso doma, lahko pa so tudi pretirano sramežljivi v prisotnosti drugih," je povedala Duprejeva. Poleg tega imajo lahko težave z depresijo ali anksioznostjo.

Avtorji raziskave upajo, da bodo zaradi teh ugotovitev v podjetjih bolje razumeli in nadzorovali takšno neprimerno ravnanje na delovnem mestu, ki ga včasih tudi ne jemljejo resno.