STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani mednarodni simpozij o medicinski kemiji

Ljubljana, 1. septembra - Ljubljana bo od nedelje do četrtka gostila mednarodni simpozij o medicinski kemiji EFMC-ISMC 2018, ki velja za enega najbolj prestižnih simpozijev na področju farmacevtske kemije v Evropi. Na dogodku pričakujejo okoli 1000 uglednih znanstvenikov s področja farmacevtske kemije s celega sveta.

Letošnji simpozij v imenu Evropske federacije za medicinsko kemijo (EFMC) organizira Sekcija za farmacevtsko kemijo Slovenskega farmacevtskega društva (SFD). Predsednik mednarodnega organizacijskega komiteja je predsednik Sekcije za farmacevtsko kemijo in podpredsednik SFD Marko Anderluh.

Simpozij se bo v nedeljo začel s pozdravnim nagovorom Anderluha ter predavanjem slovenske znanstvenice Tatjane Avšič Županc na temo virusa zika.

Simpozij sicer pokriva predvsem področja medicine, kot so odkrivanje novih zdravil v terapevtiki, vključno z zdravljenjem vnetnih in avtoimunskih bolezni, nalezljivih bolezni, glivičnih infekcij, kardiometabolnih bolezni, nevrodegenerativnih bolezni in onkologije.

Poudarek simpozija bo na tematikah, povezanih z razgradnjo beljakovin, STING-potjo, kinetiko in farmakokinetiko vezave z zdravili in PET-slikanju ter cepivih na osnovi ogljikovih hidratov in novih kemijskih modalitetah kot presečnim področjem kemije, biologije in eksperimentalne medicine. Poseben poudarek bo na vplivu umetne inteligence pri odkrivanju zdravil.

Od leta 2010 so simpozij že gostile Belgija, Nemčija, Portugalska in Velika Britanija, letošnji dogodek pa bo od nedelje do četrtka potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.