STAznanost

V Atriju ZRC serija predavanj španskega arheoastronoma

Ljubljana, 3. septembra - Na ZRC SAZU se bo ta teden mudil španski arheoastronom Juan Antonio Belmonte Avilés, ki bo ob tej priložnosti izvedel tri predavanja. Prvo predavanje o kozmičnih pokrajinah v starem Egiptu se se bo zgodilo že danes, v torek in sredo pa bo spregovoril še o Nabatejcih in njihovih nebesnih pokrajinah ter o astronomiji in svetovni dediščini.

V prvem predavanju, ki bo potekalo danes ob 19. uri v Atriju ZRC, bo španski arheoastronom predstavil izsledke svojih več kot desetletje trajajočih raziskav v Egiptu. Na podlagi izsledkov trdi, da so templji vzdolž Nila postavljeni tako skladno z lokalno topografijo, ki jo seveda določa reka, kot tudi skladno z za egiptovsko civilizacijo glavnim ozvezdjem, našim Velikim vozom.

"Starodavni Egipčani so vse od začetka svoje civilizacije izbirali določene geografske predele, ki so ustrezali tako topografskim kot astronomskim kriterijem in jim tako omogočili, da ustvarijo kozmične pokrajine," piše v povzetku predavanja.

Drugo predavanje bo potekalo v torek, posvečeno pa bo Petri, starodavni prestolnici Nabatejcev na ozemlju današnje Jordanije. Tudi tam je raziskovalna skupina španskega arheoastronoma opravila natančne meritve v razmaku nekaj desetletij in prišla do zaključkov, da so bili za Nabatejce zelo pomembni datumi oba ekvinokcija ter zimski solsticij. Ta dan so razglasili za praznik, posvečen bogu Dushara in boginji Al-Uzza, osrednjima božanstvoma Petre.

V sredo pa bo predavatelj predstavil še svoje izkušnje s področja popularizacije in uradnega priznavanja povezave med astronomijo in kulturno dediščino v evropskem in svetovnem merilu s poudarkom na t. i. iberski paradigmi.

Juan Antonio Belmonte Avilés je raziskovalec na znanem Inštitutu za astrofiziko na Kanarskih otokih in profesor na oddelku za astrofiziko Univerze La Laguna na Tenerifeju. Diplomiral je iz fizike in doktoriral iz astrofizike, preučeval pa je tudi jezik in hieroglifsko pisavo starega Egipta.

Na začetku svoje znanstvene poti se je osredotočil na raziskave eksoplanetov (zunaj našega osončja), potem je njegovo radovednost zbudila arheoastronomija, na področju katere je danes eden vodilnih strokovnjakov v svetu.

Med drugim je bil direktor Muzeja znanosti in vesolja na Tenerifeju in predsednik Evropskega združenja za astronomijo v kulturi. V zadnjih letih je opravil obsežne raziskave o astronomskih tradicijah starih civilizacij v Sredozemlju, zlasti v Egiptu, pri čemer se je posvetil predvsem astronomskemu pomenu orientacij v arhitekturi in drugih usmeritev, ohranjenih v prostorski razporeditvi arheoloških ostankov.