STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Ljubljani konferenca na temo raziskav koloidov in vmesnih površin

Ljubljana, 4. septembra - V Ljubljani ta teden poteka 32. konferenca evropskega združenja za raziskave koloidov in vmesnih površin (ECIS). Konference se udeležuje okoli 600 znanstvenikov iz 47 držav, so sporočili s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Letošnja konferenca, ki jo je odprla predsednica ECIS Elena Mileva iz Bolgarije, pokriva teme s področja bazičnih in aplikativnih raziskav vmesnih površin, disperznih sistemov, kompleksnih tekočin, mikro in nanomaterialov, nanodelcev, površinsko aktivnih snovi, polimerov in proteinov.

Na pobudo skupine vodilnih ameriških znanstvenikov s tega področja pa so konferenco dopolnili z dodatnim sklopom vabljenih predavanj z naslovom Moderni inženiring koloidov in vmesnih površin.

Dogodek, ki poteka v Hotelu Union, se bo v petek zaključil s podelitvijo medalje Overbeek profesorju Henku Lekkerkerkerju in nagrad najboljšim mladim raziskovalcem. V torek je za vrhunske dosežke na področju raziskav nanokristalov profesor Horst Weller iz Nemčije že prejel nagrado Solvay.

Konferenco so organizirali Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteta za farmacijo, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za matematiko in fiziko, Kemijski inštitut, Inštitut Jožef Štefan in Slovensko kemijsko društvo.

Z organizacijo konference se je Slovenija uvrstila na seznam 21 držav, ki so vse od leta 1987 do sedaj gostile to konferenco.