STAznanost

Opozorilne luči na vetrnicah kot smrtonosna past

London, 9. septembra - Usodna privlačnost: rdeče opozorilne luči na vetrnicah utegnejo biti za netopirje smrtonosne. Znanstveniki so namreč ugotovili, da jih privlači ravno rdeča svetloba. Netopirji najpogosteje postanejo žrtve takšne usodne privlačnosti v jeseni, v času selitve. Zakaj jih privlači ravno rdeča luč, znanstveniki še ne vedo.

Vetrne elektrarne so eden od okoljski prijaznih načinov pridobivanja električne energije, a imajo tudi svojo temno plat: vsako leto zaradi trka z vetrnimi turbinami samo v Nemčiji pogine več kot 250.000 netopirjev, je poročal nemški časnik Welt. Večinoma gre za nomadske vrste netopirjev, ki so na poti v svoja zimska bivališča.

Zakaj so lahko vetrne elektrarne usodne za netopirje, ki sicer slovijo po izrednem smislu za orientacijo s pomočjo ultrazvočnih signalov, še ni v celoti razjasnjeno. Tiste vrste, ki živijo na drevesih, očitno zlahka zamenjajo drogove za drevesa, zdaj pa so znanstveniki z inštituta za zoologijo IZW iz Leibniza odkrili še en vzrok za usodno privlačnost: rdeče opozorilne luči na vetrnicah.

Za potrebe raziskave so na obali Severnega morja v Latviji postavili osem metrov visok steber, na katerega so namestili rdeče in bele lučke. Valovna dolžina rdečih lučk je bila enaka kot pri rdečih opozorilnih lučeh, ki se z namenom letalske varnosti nameščajo na vetrnicah in visokih zgradbah.

In rezultat: "Ko je bila prižgana rdeča lučka, so v bližini bolj pogosto leteli drobni netopirji (Pipistrellus pygmaeus), opaziti je bilo tudi nagnjenost k večji aktivnosti nathusijevih netopirjev (Pipistrellus nathusii)," so povedali znanstveniki. Na podlagi ultrazvočnih signalov so ugotovili, da pa tem netopirjem umetna luč ne služi za lov na insekte.

Namesto tega je videti, da jih je privlačila rdeča luč. "Izgleda, da so netopirji leteli direktno k rdeči luči," so povedali znanstveniki. Ko je svetila bela luč, ni bilo opaziti, da bi tam letalo kaj več netopirjev kot sicer. Ti rezultati po besedah znanstvenikov dokazujejo, da rdeče opozorilne luči na vetrnih elektrarnah privlačijo netopirje in jih tako dobesedno vabijo v smrt.

Zakaj netopirje privlačijo viri rdeče svetlobe, še ni razjasnjeno. Da pa bi jih obvarovali pred smrtjo, pa znanstveniki predlagajo preureditev osvetlitve v vetrnih elektrarnah. Ena od možnosti bi bila osvetlitev po potrebi - le kadar se približuje letalo -, s čimer bi lahko zmanjšali število živali, ki poginejo med vetrnimi turbinami.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji Ecology and Evolution.