STAznanost

V Portorožu opozorila o možni vlogi jedrske energije pri zmanjševanju ogljičnega odtisa

Portorož, 10. septembra - V Portorožu se je danes začela že 27. mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Govorci so izpostavili zlasti vlogo jedrske energije kot čistega in varnega vira energije, ki bi lahko pripomogel k doseganju globalnih ciljev zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Portorož, GH Bernardin. Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo.
Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin. Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaž Žagar. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo.
Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaž Žagar.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin. Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo.
Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin. Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, GH Bernardin.
Mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo.
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Mednarodna konferenca, na kateri se bo do četrtka mudilo okoli 180 strokovnjakov iz 24 držav, predstavlja eno najpomembnejših konferenc s tega področja v Evropi, ki je pritegnila tudi udeležence iz ZDA in azijskih držav, je uvodoma poudaril predsednik programskega odbora konference Igor Jenčič.

Uvodničarji so izpostavili novo vlogo, ki bi jo morala jedrska energija zasesti v modernih energetskih strategijah. "Danes je jedrska energija čista, prožna in zanesljiv vir energije z nizkim ogljičnim odtisom," je menil predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaž Žagar. Prav zato je ta vir energije ključnega pomena za našo prihodnjo oskrbo z energijo, katere poraba še naprej raste.

"Spim kar dobro in nimam skrbi," pa je povedal direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar. Področje jedrske varnosti v Sloveniji je namreč po njegovih besedah pod nadzorom. Krška jedrska elektrarna deluje dobro, v njeno varnostno nadgradnjo je bilo veliko vloženega. Prav tako je pomembno, da Evropska unija na področju jedrske varnosti predstavlja eno najbolj naprednih okolij, Slovenija pa je med prvimi prenesla smernice evropske direktive v nacionalno zakonodajo.

Stritar je omenil, da je Slovenija v zadnjem letu začela tudi pogajanja s sosednjo Hrvaško v smeri iskanja skupne rešitve za odpadke iz Krškega, saj "stvari se razvijajo v pozitivno smer".

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman je izpostavil, da danes ne govorimo več o zapiranju krške nuklearke, ampak o podaljšanju njene življenjske dobe. Izpostavil je poziv svetovnega združenja za jedrsko energijo glede harmonizacije nizkoogljičnih virov energije oziroma da morajo ob vse večjih zahtevah po električni energiji vsi nizkoogljični energijski viri sodelovati kot del raznolike mešanice. Na prihodnjo vlogo jedrske energije kot zanesljivega vira, čigar dobavljivost in cena za razliko od fotovoltaike ne bosta podvržena fluktuacijam, je opozoril tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek.