STAznanost

Želite živeti dlje? Igrajte tenis

Rochester, 12. septembra - Znano je, da kdor se ukvarja s športom, živi bolj zdravo in tudi dlje. A le malo kdo ve, da določeni športi še posebej ugodno delujejo na pričakovano življenjsko dobo. Nova raziskava kaže: za dolgo življenje ni odločilna intenzivnost športne aktivnosti, pač pa mnogo bolj njena socialna komponenta.

Raziskava, katere ugotovitve so bile objavljene v zdravstveni reviji Mayo Clinic Proceedings, se je ukvarjala z vprašanjem življenjske dobe 8500 zdravih odraslih Dancev v povezavi s športi, s katerimi se ukvarjajo.

V obdobju 25 let, v katerem je 4500 udeležencev umrlo, so morali izpolnjevati vprašalnik o svojih športnih aktivnostih. Rezultat: določeni športi delujejo kot pravi čudežni eliksir za dolgo in izpolnjeno življenje.

Najprej je treba poudariti: kdor se ukvarja s športom, na splošno podaljša svojo pričakovano življenjsko dobo - ne glede na to, za kakšno obliko telesnega gibanja gre. Vendar pa so se v raziskavi za kot posebno pozitiven dejavnik za dolgo življenje izkazali skupinski športi.

Absolutni zmagovalec je tenis, ki lahko življenjsko dobo v povprečju podaljša za celih 9,7 leta. Igralci badmintona lahko pričakujejo, da bodo živeli kakšnih 6,2 leta dlje kot ljudje, ki se ne ukvarjajo s športom. A tudi nogomet se je z za 4,7 leta daljšo življenjsko dobo izkazal za čudežno orožje.

Precej slabše so se v primerjavi s skupinskimi športi odrezale individualne vrste športa, kot so plavanje (3,4 leta), tek (3,2 leta) in gimnastika (3,1 leta), pa čeprav imajo prav tako pozitiven vpliv na življenjsko dobo.

Znanstvenike je zanimalo tudi, zakaj je potenje v paru ali ekipi toliko bolj učinkovito. Kot se je izkazalo, je odločilen socialni dejavnik. "Povečanje srčnega utripa je pomembno za zdravje," je po poročanju časnika New York Times povedal eden od soavtorjev raziskave James O'Keefe in dodal: A izgleda, da je prav tako pomemben tudi stik z drugimi ljudmi."

Pri ekipnih športih se namreč ljudje ne le gibljejo, pač pa tudi negujejo socialne stike in izražajo čustva. Posledica je, da se po koncu športne dejavnosti počutijo še bolj zadovoljne in sproščene kot po individualnem treningu.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji Mayo Clinic Proceedings.