STAznanost

Gorske živali, rastline in žuželke se zaradi segrevanja selijo vse višje

Vancouver, 11. septembra - Gorske živali, rastline in žuželke se zaradi segrevanja ozračja selijo vse višje. Kot so ugotovili znanstveniki z univerze v Britanski Kolumbiji v Kanadi, se za vsako zvišanje temperature za eno stopinjo Celzija v povprečju preselijo 100 metrov višje, s čimer se manjša njihov življenjski prostor. Nekatere vrste se medtem selijo navzdol.

Znanstveniki so proučevali spreminjanje višine območja bivanja 975 vrst živali, rastlin in žuželk. Analizirali so 23 že objavljenih študij in raziskav, večinoma iz zadnjih 50 let.

"Večina obravnavanih gorskih vrst se na segrevanje ozračja odziva tako, da se seli višje v hladnejša okolja. S tem, ko gredo višje, se območje njihovega bivanja manjša in manjša. To podpira napovedi, da bi globalno segrevanje lahko vodilo v izumrtje vrst v gorah," je povedal vodilni avtor študije Benjamin Freeman, kot navajajo na spletni strani univerze v Britanski Kolumbiji.

Med vrstami, ki se selijo navzgor, je glodavec vrste thomomys talpoides iz družine goferjev, ki živijo v gorovju Ruby v ameriški zvezni državi Nevadi. Ta vrsta je v zadnjih 80 letih zaradi pomikanja navzgor izgubila več kot 70 odstotkov območja bivanja.

Navzgor se selijo tudi metulji iz družine ovniči v francoskih Pirenejih, ki so se zaradi zvišanja temperature za eno stopinjo Celzija v zadnjih 50 letih preselili 430 metrov višje. S tem so izgubili 79 odstotkov življenjskega prostora.

Ena od alpskih travniških cvetlic v Himalaji pa se je v zadnjih 150 letih, ko se je ozračje na območju segrelo za 2,2 stopinje Celzija, preselila za 600 metrov višje. Izgubila je 29 odstotkov svojega habitata na območju, so zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Global Ecology and Biogeography.

Ugotovili so še, da se nekatere vrste, kot je vrabonad iz družine vrabcev, medtem selijo navzdol.

"To kaže, kako zapleteni so lahko odzivi na podnebne spremembe," je povedala Anna Hargreaves, ki je prav tako sodelovala v raziskavi. "Lahko napovedujemo, kaj se bo zgodilo v povprečju, medtem ko je odziv posameznih vrst pravi izziv," je pojasnila.