STAznanost
Medicina in zdravje

Razvili ultrazvočno napravo v velikosti obliža

Vancouver, 13. septembra - Znanstveniki z univerze v Britanski Kolumbiji v Kanadi so razvili ultrazvočno napravo v velikosti malo večjega obliža, ki jo je mogoče napolniti s pametnim telefonom. S tem bi ceno ultrazvočnih naprav za medicinske preiskave lahko znižali celo na vsega sto ameriških dolarjev.

Tradicionalne ultrazvočne naprave s piezoelektričnimi kristali slikajo notranjost telesa, kar nato pošljejo v računalnik, kjer nastane ultrazvočna slika. Kanadski znanstveniki so zdaj piezoelektrične kristale zamenjali z majhnimi bobniči iz polimerne smole, katere izdelava je cenejša.

Ultrazvočne slike, narejene s to napravo, so enako ali celo še bolj ostre od slik, ki so jih naredili s piezolektričnimi ultrazvočnimi napravami, so pojasnili znanstveniki, kot so zapisali na spletni strani univerze.

Ta naprava za delovanje potrebuje zgolj 10 voltov, tako da se jo lahko polni tudi zgolj s pametnim telefonom. Zato je primerna tudi za odročna območja in tista s težavami pri dobavi elektrike. Poleg tega bi jih lahko vgradili v prilagodljive materiale in pritrdili na telo ter s tem olajšali preglede in dobili bolj podrobne posnetke, brez da bi se zvišali stroške pregleda.

V prihodnje nameravajo razviti več prototipov te naprave in jo tudi klinično testirati. Poleg tega bi jo lahko še pomanjšali in uporabili za preglede žil. Lahko pa bi jo pritrdili tudi na prsi in v živo spremljali delovanje srca. Možnosti so številne, so povedali.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Nature Microsystems & Nanoengineering in je dostopna na povezavi https://www.nature.com/articles/s41378-018-0022-5.