STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski dijak na mednarodni računalniški olimpijadi osvojil bronasto odličje

Ljubljana/Tsukuba, 13. septembra - Dijak Gregor Kikelj, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana, je na mednarodni računalniški olimpijadi, ki je med 1. in 8. septembrom potekala v mestu Tsukuba na Japonskem, osvojil bronasto odličje, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Na olimpijadi se je pomerilo 335 tekmovalcev iz 87 držav, med slovenskimi predstavniki še Tim Poštuvan in Tevž Lotrič, ki prav tako obiskujeta ljubljanski zavod za računalniško izobraževanje, ter dijak II. gimnazije Maribor Urban Duh.

Tekmovalce sta spremljala vodja ekipe in član komisije zveze za tehnično kulturo Darko Pevec ter profesor ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko Luka Fürst.

Kvalifikacije dijakov za širši izbor so potekale marca na Festivalu inovativnih tehnologij, pomerili so se v različnih programskih jezikih v sklopu za programiranje za srednje šole. Ekipa dijakov, ki je zastopala Slovenijo na mednarodni računalniški olimpijadi, je bila izbrana na izločitvenem testu.

Dijaki so na mednarodnem tekmovanju nastopili pod okriljem zveze za tehnično kulturo, ki je sicer nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike.