STAznanost

Raziskovalci v Ljubljani o bolezni rastlin trsni rumenici

Ljubljana, 18. septembra - V organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) se danes začenja 5. evropsko srečanje raziskovalcev navadne trsne rumenice, ki povzroča hude bolezni na rastlinah, kot so vinska trta, paradižnik, krompir, koruza in korenje. Na srečanju bodo slovenski in tuji strokovnjaki predstavili najnovejša spoznanja o tej gospodarsko pomembni bolezni.

Po navedbah inštituta je srečanje iz delavnice z geografsko omejitvijo na nekaj evropskih držav preraslo v pomemben dogodek, ki se ga bodo letos udeležili predstavniki iz držav Evropske unije, Rusije, Turčije, Irana, Južnoafriške republike in Čila.

Na dogodku bodo predstavljena najnovejša znanstvena in praktična spoznanja o navadni trsni rumenici oziroma počrnelosti lesa, ki jo povzroča patogena bakterija Candidatus Phytoplasma solani.

Po navedbah NIB o njej vemo izjemno malo, čeprav povzroča hude bolezni, ne le na vinski trti, temveč tudi na drugih gospodarsko pomembnih rastlinah, kot so paradižnik, krompir, koruza in korenje.

Udeležence bosta ob današnjem odprtju srečanja nagovorila raziskovalka NIB in organizatorka srečanja Marina Dermastia ter direktor inštituta Matjaž Kuntner, nato pa se bodo zvrstila številna predavanja raziskovalcev iz Slovenije in tujine.

Konferenca, ki bo do srede potekala v City hotelu v Ljubljani, organizira Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo NIB.