STAznanost

V Krki podelili nagrade srednješolskim raziskovalcem

Novo mesto, 18. septembra - V farmacevtski družbi Krka so minuli konec tedna podelili letošnje nagrade mladim srednješolskim raziskovalcem. Na slavnostnem dogodku so podelili 66 nagrad in 37 priznanj za raziskovalne naloge ter štiri priznanja za mentorje, so sporočili iz novomeške farmacevtske družbe.

Kot so zapisali v Krki, je odziv mladih na razpis za Krkine nagrade vsako leto boljši. Na letošnji razpis je bilo prijavljenih največje število raziskovalnih del doslej, poleg številk pa naraščata tudi kakovost nalog in pestrost področij, ki se jih mladi raziskovalci lotevajo, opažajo v Krki.

Drugo leto zapored so v Krki nagradili tudi mentorje, ki dijakom omogočajo prve stike z raziskovalnim delom. Štirim mentorjem so podelili posebne plakete za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu.

Nagrade so podelili predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in član Krkine uprave, direktor področja razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad Aleš Rotar.

Svoje znanje s področja naravoslovnih ved so dijaki predstavili tudi na simpoziju, ki je potekal pred slavnostno podelitvijo Krkinih nagrad.

Poslanstvo Krkinih nagrad je spodbujati mlade raziskovalce k ustvarjalnosti, raziskovanju in strokovni rasti, kar je po navedbah Krke še posebej pomembno v srednješolskem obdobju, ko se mladi odločajo za nadaljnjo poklicno pot.

Krkine nagrade podeljujejo že 48 let, doslej pa so jih na različnih ravneh podelili že 2721 raziskovalcem.