STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Portorožu se začenjajo Slovenski kemijski dnevi 2018

Ljubljana, 19. septembra - V Portorožu se danes začenja 24. izvedba konference Slovenski kemijski dnevi 2018, ki se je bo udeležilo okrog 160 raziskovalcev in strokovnjakov. V okviru tridnevnega znanstvenega dogodka bodo udeležencem na voljo številna predavanja in poster predstavitve z različnih področij kemije, posebno pozornost pa bodo tokrat namenili mladim.

Na konferenci, ki bo do srede potekala v Kongresnem centru Grand hotela Bernardin, bo po besedah predsednika Slovenskega kemijskega društva in predsednika organizacijskega odbora konference Albina Pintarja predstavljenih preko 130 znanstvenih in strokovnih prispevkov.

Predstavitve bodo potekale v obliki plenarnih in sekcijskih predavanj ter posterjev z različnih področij kemije, kemijske tehnologije in procesne tehnike. Poseben poudarek pa bo letos na področjih materialov, heterogene katalize, kemijskega inženirstva in ved o življenju, je povedal Pintar.

Med plenarnimi predavatelji bodo Markus Antonietti z Max Planck inštituta v Nemčiji, Paolo Fornasiero z Univerze v Trstu, Zdravko Kravanja s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ter Petar Djinović in Janez Plavec s Kemijskega inštituta.

Kot vabljeni predavatelji pa bodo izsledke svojega raziskovalnega udejstvovanja predstavili Robert Dominko, David Šarlah, Danjela Kuščer, Peter Krajnc, Petar Djinović, Ingrid Milošev in Polona Žnidaršič Plazl.

Veliko pozornost bodo na tokratnem dogodku namenili mladim, študentom ter doktorjem na začetku karierne poti. Prvič v zgodovini prireditve bodo organizirali tekmovanje dodiplomskih, magistrskih in doktorskih študentov, ki bodo svoje prispevke predstavili v obliki predavanj in posterjev. Nagrajenci bodo ob zaključku konference prejeli diplome in nagrade.

V času konference bo potekala tudi tradicionalna razstava laboratorijske, procesne in programske opreme ter literature.

Kot je za STA še povedal Pintar, dogodek predstavlja izvrstno priložnost za stike, sodelovanje in izmenjavo izkušenj med kemiki in kemijskimi inženirji iz gospodarstva in negospodarstva, iz znanstvene, pedagoške in upravne sfere.