STAznanost

Brazilsko odlikovanje za Tamaro Lah Turnšek

Ljubljana, 25. septembra - Znanstvena svetnica in nekdanja direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek je prejela najvišje odlikovanje brazilske države tujemu državljanu, častni red Rio Branco. Priznanje potrjuje izjemno delo, ki ga je Lah Turnškova opravila v zadnjih desetletjih v korist znanstvenega sodelovanja, zavedajoč se pomena spodbujanja izobraževanja, znanosti in tehnologije.

Brazilski predsednik in veliki mojster reda Rio Branco Michel Temer je Lah Turnškovo sprejel v častni red z dekretom aprila letos in ji v potrditev izdal diplomo s pečatom reda, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo. Odlikovanje ji je 7. septembra, na dan 196. obletnice razglasitve neodvisnosti Brazilije in 129. obletnice razglasitve republike, podelil brazilski veleposlanik v Sloveniji Renato Mosca de Souza.

Gre za najvišje možno odlikovanje brazilske države tujemu državljanu, ki ga podelijo uglednim osebnostim, ki so pomembno prispevale h krepitvi mednarodnega sodelovanja in prijateljstva med državama.

Ob prejemu odlikovanja je Lah Turnškova povedala, da je že v zgodnji mladosti sanjarila predvsem o "skrivnostni" Južni Ameriki, katere srce je Brazilija. "Prebirala sem zapise o kulturah njenih najstarejših prebivalcev, bila očarana nad nepopisno lepoto in biološko raznolikostjo narave, slikovit in impresiven pa je tudi njen razvoj kulture skozi stoletja. Kasneje sem bila in sem seveda tudi danes, navdušena nad tehnološkimi in znanstvenimi dosežki brazilskih raziskovalcev," je pojasnila.

To vse so bili po njenih besedah razlogi, da so bili prvi stiki z brazilskimi znanstveniki na mednarodnih kongresih tako plodni. Kaj hitro so našli skupen jezik, skupna področja raziskav, ki so jim sledili prvi medsebojni obiski. Kot je dejala, pa priznanje za njena prizadevanja za znanstveno sodelovanje ne gre le njej, ampak tudi njenim kolegom na Nacionalnem inštitutu za biologijo.