STAznanost

Začenjajo se letošnji Dnevi strojništva

Ljubljana, 25. septembra - V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri se začenjajo tradicionalni Dnevi strojništva, ki jih pripravlja Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani. Učencem, dijakom in zainteresiranim posameznikom želijo z njimi približati možnosti in priložnosti za udejstvovanje pri ustvarjalnem in inovativnem premagovanju izzivov prihodnosti ter jim ponuditi vpogled v privlačen svet inženirskega ustvarjanja.

V okviru Dnevov strojništva bodo predstavili projekte, ki so nastali kot plod dela študentov in raziskovalcev fakultete za strojništvo. Obiskovalci bodo spoznali številne zanimivosti o laserskem merjenju in samodejnem izdelovanju zahtevnih tridimenzionalnih oblik, mobilnih robotih, brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, programiranju hidravličnih komponent, simulaciji varjenja, laserskem označevanju ter mnogih drugih tehnologijah.

Kot poudarjajo na fakulteti, je strojništvo izziv, ki ponuja veliko možnosti za udejstvovanje in priložnosti za izdelavo kreativnih rešitev. Letos bodo v Bistri na ogled študentska formula, solarni panel iz pločevink, prvo električno letalo na svetu v serijski proizvodnji in mobilni robot za izvedbo meritev v hladilnih stolpih.

Med tednom je program namenjen pretežno najavljenim skupinam učencev od šestega do devetega razreda in dijakom, v nedeljo pa posameznim obiskovalcem, ki jih zanima svet strojništva, so še zapisali v tehniškem muzeju.