STAznanost

Z interaktivno fotografsko razstavo pogled v življenje podzemlja

Ljubljana, 26. septembra - V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev bodo v petek v Biološkem središču v Ljubljani odprli interaktivno fotografsko raziskavo Skrito življenje podzemlja. Fotografska razstava bo odstrla pogled v bogastvo življenja podzemlja, kjer vladajo večna tema in drugačne življenjske razmere kot na površju, so sporočili z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ta na videz neprijazen svet so uspešno naselile številne živalske vrste, ki živijo izključno v podzemeljskih okoljih, do njih pa lahko pridemo le z uporabo posebnih raziskovalnih tehnik, za obiskovanje jam pa moramo biti tudi primerno opremljeni in usposobljeni, so pojasnili na fakulteti.

Obiskovalci razstave bodo spoznali nekaj najzanimivejših prebivalcev podzemlja na atraktivnih fotografijah, s pomočjo mobilnikov pa se bodo lahko podali v nadaljnje raziskovanje življenja podzemlja, ki bo vključevalo tudi posebne izzive.

Razstavo pripravljajo člani skupine za speleobiologijo oddelka za biologijo na biotehniški fakulteti, ki so kot prvi v svetu začeli raziskave podzemne biologije.

Na odprtju razstave bo obiskovalce nagovoril tudi upokojeni profesor Univerze v Ljubljani in dolgoletni vodja raziskovalne skupine Boris Sket, ki so ga avgusta na mednarodni konferenci o biologiji podzemlja imenovali za častnega člana Mednarodnega združenja o biologiji podzemlja.

Razstava bo na ogled en mesec, dogovarjajo pa se tudi o gostovanju na drugih lokacijah po Sloveniji, predvsem ker je interaktivna in ker so opisi poljudni.