STAznanost

V Ljubljani se začenja mednarodna konferenca o demenci

Ljubljana, 28. septembra - Na ljubljanski medicinski fakulteti se bo danes začela 10. mednarodna konferenca o demenci - ASK 2018, ki jo je skupaj s fakulteto pripravilo združenje Spominčica. Organizatorji so dvodnevni program naslovili Demenca - izziv sodobne družbe, saj demenca sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive 21. stoletja.

Predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec je STA pojasnila, da bo konferenčni program ponudil aktualne teme o pravočasni diagnozi bolezni, preventivi, epidemiologiji demence, dolgotrajni in paliativni oskrbi, o ohranjanju samostojnosti oseb z demenco in njihovih pravicah ter o demenci prijaznih skupnostih.

Na konferenci bo predavalo okoli 50 domačih in tujih strokovnjakov s področij zdravstva in socialnega varstva ter predstavniki domov za starejše, ministrstev in urada varuha človekovih pravic. Predstavili bodo odkritja, dosežke in primere dobrih praks s področja svojega delovanja. Posebna sekcija bo namenjena osebam z demenco in njihovim svojcem, ki bodo predstavili svoje izkušnje.

Študenti, specializanti in nevladne organizacije bodo na konferenci imeli priložnost, da svoje inovativne raziskovalne projekte predstavijo na sekciji posterjev. Organizatorji so povabili tudi vse druge, ki želijo nadgraditi svoje znanje in veščine o demenci, zdravstvene in socialne delavce, predstavnike ljudskih univerz in univerz za tretje življenjsko obdobje ter prostovoljce.

Osrednji gostje dvodnevne konference bodo izvršna direktorica Svetovne organizacije Alzheimerjeve bolezni (ADI) Paola Barbarino, predsednica Alzheimer Evrope Iva Holmerova, predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Darina Sedlakova in podpredsednik Alzheimer Evrope Charles Scerri. Udeležbo je potrdila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Letošnja konferenca bo sovpadla z 20. obletnico prvega psiho-geriatričnega srečanja, z že tedaj mednarodno udeležbo, ki ga je leta 1998 v Kranjski Gori organiziral ustanovitelj Spominčice Aleš Kogoj. Ljubljanska konferenca bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Demenca je sicer kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja ter presoje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot dve tretjini demenc.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33.000 ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi. Stroka ugotavlja, da ima diagnozo le vsaka četrta oseba z demenco, kar je razlog za veliko zaskrbljenost. September kot svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni zato vsako leto izpostavi pomen ozaveščenosti o demenci in boja proti njeni stigmatizaciji.

Po besedah Zlobčeve število obolelih za demenco hitro narašča, verjetno največ zaradi starajoče se družbe. "Ključni dejavnik tveganja je starost, na obolevnost pa vplivajo tudi depresija, sladkorna bolezen in bolezni ožilja," je dejala. Opozorila je še, da je demenca "tudi najdražja bolezen - ni ozdravljiva, v povprečju traja od deset do 15 let ter poleg obolelega obremenjuje številne ljudi okoli njega".