STAznanost
Humanistika in družboslovje

Noč raziskovalcev s pestrim naborom dogodkov po vsej Sloveniji

Ljubljana, 28. septembra - Na pobudo Evropske komisije bo danes potekala vseevropska akcija Evropska noč raziskovalcev, katere cilj je približati znanost in delo znanstvenikov širšemu občinstvu. Po Sloveniji se bodo v enem dnevu zvrstile številne aktivnosti na temo raziskovanja in inovacij, ki so namenjene tako otrokom, študentom in odraslim kot tudi znanstvenikom samim.

V okviru Evropske noči raziskovalcev bodo letos in prihodnje leto potekali kar trije projekti, in sicer Noč ima svojo moč, Humanistika, to si ti ter Varni z znanostjo. Številni dogodki v okviru projektov so se že zvrstili, osrednji dogodek pa predstavlja Noč raziskovalcev, ki bo danes potekala v številnih krajih po Sloveniji.

Dogodke pod skupnim imenom Noč ima svojo moč so pripravili Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Projekt so sicer začeli že konec maja z vseslovensko aktivnostjo Znanost za državljane - sajenje in spremljanje rasti semen ivanjščic, na samo noč raziskovalcev pa bodo sočasno gostovali v 18 krajih po Sloveniji.

Dogodek bo danes ob 12. uri na ljubljanskem Prešernovem trgu uradno odprl vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Projekt Humanistika, to si ti! koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, v njem pa sodeluje 14 fakultet in akademij univerze. Sodelujoče fakultete in akademije so za Evropsko noč raziskovalcev pripravile 44 dogodkov, ki se bodo zvrstili v Ljubljani, Murski Soboti in Kopru.

Med dogodki posebej opozarjajo na okroglo mizo Etika v raziskovanju v Trubarjevi hiši literature ter na celodnevni program v Hiši Evropske unije. Aktivnosti bo zaključil glasbeni koncert na ljubljanskem Novem trgu.

V projekt Varni z znanostjo so se povezali Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, z aktivnostmi, ki jih bodo izvedli v Mariboru, Kopru, Izoli in Ljutomeru, pa želijo prav tako osveščati o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu, zlasti z vidika varnosti v vsakdanjem življenju.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evropi za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. V ta namen se zvrstijo številne aktivnosti na temo raziskovanja in inovacij.

Akcija poteka v septembru od leta 2005. Lani je na dogodkih sodelovalo okrog 1,1 milijona prebivalcev in več kot 21.000 raziskovalcev. Kot piše na spletni strani Evropske komisije, pa bo letošnja povezala več kot 300 mest po Evropi in sosednjih državah.