STAznanost

Projektu zgodnjega zaznavanja cianobakterij mednarodna nagrada Energy Globe

Ljubljana, 4. oktobra - Nacionalni inštitut za biologijo je v sodelovanju z visokotehnoloških podjetjem Arhel in Biotehniško fakulteto dosegel uspešen prenos znanja mikrobiologije in biosenzorike v izdelavo avtonomnega robotiziranega plovila brez emisij za zgodnje zaznavanje cianobakterij. Projekt je nedavno prejel mednarodno nagrado Energy Globe.

Z več kot 182 sodelujočimi državami in več kot 2000 projektnih prispevkov letno je nagrada Energy Globe danes prestižna okoljska nagrada na svetovnem nivoju, so sporočili z inštituta. Cilj nagrade je povečati svetovno pozornost trajnostnim okoljskim rešitvam in motiviranje prebivalstva, da se aktivno uveljavljajo tudi na tem področju.

Zmagovalec v letu 2018 za Slovenijo je projekt inovativne tehnologije za nadzor nad cvetenjem cianobakterij, ki se osredotoča na odkrivanje in nadzor cianobakterij v sladkovodnih sistemih. Glavni cilj projekta je prikazati delovanje dveh robotskih plovil v dveh sladkovodnih telesih z drugačnim vzorcem pojavljanja cianobakterij.

Ta plovila so omogočila zaznavanje in razlikovanje cianobakterij od ostalega fitoplanktona v realnem času, da bi preprečili njeno širjenje. S tem se povečujeta biotska raznovrstnost in kakovost vode ter omogoča razvoj ribje populacije višje ekonomske vrednosti.