STAznanost

V Bruslju o partnerstvu za baterije in čistih virih energije

Ljubljana, 5. oktobra - V Bruslju bo v ponedeljek pod pokroviteljstvom podpredsednika Evropske komisije Marosa Šefčoviča potekala predstavitev iniciative Evropsko partnerstvo za baterije, kjer bo kot ključni tehnični ekspert za področje baterij sodeloval tudi Robert Dominko s Kemijskega inštituta.

Evropsko partnerstvo za baterije poseben pomen daje sektorjem povezanim z avtomobilsko industrijo, ki je med ključnimi pri prehodu na čiste vire energije.

V Bruslju ocenjujejo, da ima EU potencial, da postane ključni globalni igralec pri hitro rastočem globalnem trgu baterij. Baterije so tako po besedah Šefčoviča "v srcu industrijske revolucije".

Namen dogodka je predstaviti in vzpostaviti novo iniciativo integriranega partnerstva za nove materiale za baterije na področju elektromobilnosti in stacionarne hrambe energije. Iniciativa se pojavlja v kontekstu Evropskih platform pametne specializacije za modernizacijo industrij, kjer je Slovenija vodilna, so navedli na inštitutu.

Evropsko partnerstvo za baterije povezuje službe Evropske komisije, zainteresirane regionalne partnerje, Evropski investicijsko banko, ključne industrijske in razvojno inovacijske partnerje.

Razvojni partnerji pokrivajo vsa področja v verigi vrednosti, katere osrednji izdelek so baterije: od reciklaža v konceptu krožnega gospodarstva, novih materialov, proizvodnja komponent (posebej celic baterij) in integracija v končne rešitve (s poudarkom na sektorjih povezanih z avtomobilsko industrijo).

Pri tem je po ocenah komisije ključnega pomena zagotoviti dolgoročno dostopnost do primarnih surovin ob dejstvu, da je EU odvisna od virov iz tretjih trgov. Poseben pomen daje pobuda tudi potrebnemu razvoju človeških virov (v razvoju in proizvodnji), kar vključuje napore za privabljanje najboljših globalnih raziskovalnih skupin v sodelovanje z Evropskimi partnerji.