STAznanost

V Bruslju predstavili medregionalno partnerstvo za baterije pod vodstvom Slovenije

Bruselj, 8. oktobra - V Bruslju so predstavili medregionalno partnerstvo za baterije, katerega cilji so izboljšati čisto mobilnost, boj proti podnebnim spremembam in zmanjšanje odvisnosti od uvoza energije. S partnerstvom pod vodstvom Slovenije bo EU po besedah podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča dokazala, da lahko postane vodilna sila na tem področju.

Medregionalno partnerstvo pod vodstvom Slovenije, ki sicer povezuje dve francoski regiji, štiri avtonomne španske skupnosti ter eno italijansko regijo, bo v okviru pilotnega ukrepa pametne specializacije za medregionalne inovacije prejemalo prilagojeno podporo Evropske komisije, namenjeno razvoju in širitvi skupnih projektov na področju sodobnih materialov za baterije.

Pilotni ukrep bo trajal do konca leta 2019, partnerstvo pa bo lahko izkoriščalo podporo v obliki posebnih skupin, ustanovljenih znotraj komisije. Kot so pojasnili na Evropski komisiji, bodo v skupinah sodelovali strokovnjaki iz več tematskih služb, pa tudi zunanji strokovnjaki s področja finančnega modeliranja, poslovnega načrtovanja in intelektualne lastnine.

Današnje predstavitve partnerstva sta se udeležila podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetsko unijo, Šefčovič in evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu. Prvi je izpostavil, da regije predstavljajo laboratorije industrijske politike, sodelovanja med regijami pa bodo po njegovi oceni odigrala ključno vlogo pri vzpostavljanju konkurenčne, inovativne in trajne baterijske verige v Evropi.

S pomočjo partnerstva bo EU lahko po Šefčovičevi oceni tudi dokazala, da ima vse potrebno, da postane vodilna sila na tem področju.

Komisarska je ob tem izrazila upanje, da bo partnerstvo spodbudilo tudi ostale regije, da razmislijo o tem, kako lahko najbolje izkoristijo pomoč, ki jo na tem področju nudi EU.