STAznanost

Slovenski oljkar do patenta za pridelavo olja brez toplotne obdelave

Izola, 10. oktobra - Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno.

Izola, oljarna Torkla.
Novinarska konferenca ob predstavitvi izuma na področju pridelave oljčnega olja in novega, nagrajenega izdelka, ki je nastal v sodelovanju z Mlekarno Planika
Anja Bajda Gorela in Beno Bajda.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Izola, oljarna Torkla.
Novinarska konferenca ob predstavitvi izuma na področju pridelave oljčnega olja in novega, nagrajenega izdelka, ki je nastal v sodelovanju z Mlekarno Planika
Oljkar Beno Bajda.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t.i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti" stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič. Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.

"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati," je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.

Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili "na svojem pragu", usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine.

Na nov inovativen način so do zdaj obdelovali le svoje oljke, pri čemer pridelajo okoli dve toni olja letno, od zdaj naprej pa bo po malenkost višji ceni postopek oz. storitev na voljo tudi njihovim strankam.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi nov oljčni namaz s sirom, ki je nastal v sodelovanju z mlekarno Planika. Kot je pojasnila Anja Bajda Gorela, je namaz Olin v celoti ekološki, nedavno pa je prejel tudi zlato medaljo na sejmu Agra v Gornji Radgoni.