STAznanost
Humanistika in družboslovje

Gimnazijskemu učbeniku za znanost nagrada v Frankfurtu

Frankfurt, 11. oktobra - Učbenik Zgodovina 1, Prazgodovina in stari vek, ki ga je lani izdala Mladinska knjiga, je na knjižnem sejmu v Frankfurtu prejel bronasto nagrado belma za najkvalitetnejša učna gradiva v Evropi. Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, je učbenik "dijaku sopotnica na poti odkrivanja preteklosti in samih sebe".

Ljubljana. Učbenik za zgodovino v 1. letniku gimnazij Zgodovina 1, Prazgodovina in stari vek. Foto: Mladinska knjiga

Ljubljana.
Učbenik za zgodovino v 1. letniku gimnazij Zgodovina 1, Prazgodovina in stari vek.
Foto: Mladinska knjiga

Učbenik za zgodovino v 1. letniku gimnazij prinaša najpomembnejša spoznanja zgodovinske stroke, ob tem pa pri dijakih razvija tudi pomembne veščine in odnose do sebe, do preteklosti in do sveta okoli nas, so sporočili z Mladinske knjige.

Učbenik je opremljen s slikovnim gradivom, v interaktivni različici pa je to podprto tudi z multimedijskimi prikazi.

Učbenik dijakom pomaga tudi z nalogami, s katerimi so želele avtorice dijake med drugim navaditi na samostojno učenje in jih spodbuditi k raziskovalnemu delu.

Mirjam Oblak, ena od soavtoric in urednica, pravi, da je želela ustvariti učbenik, "ki bi se dotaknil vsakega dijaka, spodbujal njegovo radovednost in mu nudil vso podporo pri pridobivanju vseživljenjskega, uporabnega znanja".

Poleg Mirjam Oblak so učbenik soustvarjale še Alenka Cedilnik, Gordana Popovič Lozar, Sonja Škrlj Počkaj, Maja Vičič Krabonja, Irena Paradžik Kovačič in Mojca Kukanja Gabrijelčič. Oblikovala ga je Barbara Jenko.

Nagrade belma vsako leto podelijo najkvalitetnejšim učnim gradivom, ki nastanejo v državah Evrope. Letos je zlato medaljo v kategoriji učbenikov za srednjo šolo prejel švicarski učbenik za geografijo, srebrno pa nemški učbenik za nemščino kot tuji jezik.