STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenska znanstvenika prejela Novartisovo znanstveno priznanje

Ljubljana, 16. oktobra - Slovenska znanstvenika Zdenko Časar in Jerneja Opara sta prejela nagradi za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja, ki jih podeljuje švicarska farmacevtska družba Novartis. Prvi je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika, druga pa nagrado za vodilno znanstvenico.

Cambridge. Podelitev Novartisovega priznanja Jerneji Opara. Foto: Lek

Cambridge.
Podelitev Novartisovega priznanja Jerneji Opara.
Foto: Lek

Nagrade je Novartis podelil v Cambridgeu v ZDA. Podeljuje jih svojim znanstvenikom z vsega sveta, z njimi pa želi spodbujati kreativno in inovativno okolje, ki ga znanstveniki potrebujejo za doseganje prebojnih rezultatov, so sporočili iz družbe Sandoz.

Časar je nagrado za uglednega znanstvenika prejel za izjemne znanstvene dosežke, ki so veliko pripomogli k Novartisovemu zmanjševanju stroškov z inovativno sintezo zdravilnih učinkovin in procesnimi izboljšavami. Vodil je razvoj novih polimorfnih oblik zdravilnih učinkovin, pomembnih za Sandoz, in ustvaril intelektualno lastnino, ki je podlaga za 67 podeljenih patentnih zaščit v zadnjih petih letih.

"Nagrada je veliko priznanje za moje minulo delo in dokaz, da smo v razvoju znanosti v Sloveniji vodilni tudi na mednarodni ravni. Naš razvojni center v Ljubljani je namreč eden ključnih Sandozovih razvojnih centrov na svetu, ki razvija in na svetovne trge lansira številne nove izdelke," je povedal Časar. V Sandozovem razvojnem centru Slovenija letno razvijejo v povprečju 20 novih zdravil z novo zdravilno učinkovino, novo farmacevtsko obliko ali za novi trg.

Opara je nagrado za vodilno znanstvenico dobila za izjemni znanstveni prispevek k modeliranju in simulaciji pri generičnem razvoju zdravil z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij. Njeno delo pomembno prispeva k visoki uspešnosti bioekvivalenčnih študij v Sandozu, ki je bistveno višja od povprečja v farmacevtski industriji. Metodologija, ki jo je razvila, predstavlja edinstveni pristop v farmacevtski znanosti.

"Nagrada je zame velika čast in predvsem plod dolgoletnega sodelovanja ter zaupanja sodelavcev in vodstva razvojnega centra v Ljubljani. Na podelitvi nagrad smo bili predstavljeni kot inovativni in cenjeni razvojni center v Novartisu, kar je pomembna potrditev našega dela v mednarodni konkurenci," je povedala Opara.