STAznanost

Medicinska fakulteta pred bližajočo stoletnico z odprtimi večeri o aktualnih temah

Ljubljana, 18. oktobra - Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je ob bližajoči se 100-letnici obstoja, ki jo bo praznovala prihodnje leto, pripravila ciklus dogodkov, s katerimi želi strokovno znanje učiteljev in strokovnjakov z različnih področij medicine in medicinskih znanosti posredovati širši javnosti. Prvi je bil v sredo, posvetili pa so ga staranju in demenci.

Odprte večere pripravlja Klub alumnov medicinske fakultete. Gre za mesečne dogodke, na katerih želijo predstaviti teme, povezane z medicino, javnim zdravjem, aktualnimi dosežki in drugimi vsebinami, ki so aktualne in zanimive predvsem za širšo javnost. Namenjeni so vsem, z njimi pa želijo pokazati, da je medicinska fakulteta kot vodilna institucija na področju medicine tudi del te širše javnosti.

Gosti prvega večera, ki je potekal v veliki fakultetni predavalnici, so bili uveljavljeni strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z vse večjim zdravstvenim problemom staranja in s staranjem povezanimi boleznimi, kot je demenca. O tem so spregovorili nevrolog Zvezdan Pirtošek, psihiatrinja Lea Žmuc Veranič in družinska zdravnica Tatjana Cvetko. Vsi so tudi alumniji Medicinske fakultete.

V nadaljevanju ciklusa odprtih večerov bodo alumniji, ki so strokovnjaki na različnih področjih doma in v tujini, delili svoje znanje in poglede iz tem, kot so dosežki v rekonstrukcijski medicini, premagovanje kronične bolečine, novi pogledi na zdravo prehrano, prva pomoč v duševnih stiskah, pereča etična vprašanja v medicini in podobno, so sporočili s fakultete.