STAznanost

Sociologi v Piranu o družbi in družbenih gibanjih 50 let po letu 1968

Ljubljana, 17. oktobra - V Piranu se bo v četrtek začelo Sociološko srečanje 2018, ki ga vsako leto pripravlja Slovensko sociološko društvo. Naslov že 38. srečanja, ki bo potekalo do sobote, je Družba in družbena gibanja - 50 let po letu 1968. V okviru konference se bodo zvrstila številna predavanja, okrogle mize, v petek pa bodo podelili tudi nagrade in priznanja društva.

Kot so zapisali v društvu, obstaja vrsta razlogov za to, da se letos spomnimo dogodkov leta 1968. Ponovno je pomembno analizirati, s čem so bili povzročeni, kaj so v svojih kratkoročnih in dolgoročnih učinkih prispevali in k čemu so pripeljali. Najpomembnejši razlog pa je upanje, da analiza preteklosti prispeva tudi k razumevanju sedanjosti, so zapisali v društvu.

Dogodki iz 1968 so namreč po navedbah društva tlakovali pot pomembnim družbenim spremembam v osemdesetih in so navdihnili tudi najnovejša družbena gibanja in proteste v celem svetu, ki naslavljajo pred petdesetimi leti zastavljena, a še nerešena vprašanja delitve ekonomske in politične moči.

Na letošnjem letnem srečanju Slovenskega sociološkega društva bodo spregovorili tisti, ki imajo izkušnjo iz leta 1968 v Sloveniji in po svetu.

Na četrtkovem odprtju konference bosta udeležence uvodoma pozdravila župan Pirana Peter Bossman ter predsednica društva Aleksandra Kanjuo Mrčela, večer pa se bo sklenil s predvajanjem dokumentarnega filma Študentska gibanja 1968-1972 in pogovorom z avtorico Majdo Širca ter slavnostnim sprejemom.

V okviru srečanja se bodo do sobote zvrstila številna predavanja ter tri okrogle mize, v petek zvečer pa bodo na slavnostni prireditvi podelili tudi nagrade in priznanja Slovenskega sociološkega društva.

Kot je za STA povedal tajnik društva Igor Jurekovič, na sociološkem srečanju pričakujejo med 80 in 100 udeležencev. Med udeleženci je vsako leto tudi približno 20 študentov ter zainteresirana javnost. Redno gostijo tudi kolege in kolegice iz tujine, predvsem Hrvaške, letos pa bodo s svojo sekcijo na temo položaja in stanja sociologije v Italiji sodelovali tudi kolegi iz Italije.

Srečanje po navedbah Jurekoviča omogoči druženje kolegov in kolegic s področja sociologije, ki so zaradi obremenitev pogosto ločeni, pa tudi izmenjavo idej, znanja in raziskovalnega dela, s katerim se udeleženci in udeleženke ukvarjajo tekom leta.

Na ta način društvo skrbi za občutek pripadnosti skupni znanstveni skupnosti, po drugi strani pa s tem slovenska sociologija javnost opozarja na pomembnost sociološkega znanja pri spopadanju s perečimi problemi družbe, je še povedal Jurekovič.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1965 in je najstarejše sociološko društvo v Sloveniji. Društvo se vseskozi odziva na aktualno dogajanje v družbi, skrbi pa tudi za izdajanje izvirnih domačih socioloških knjižnih del in je soizdajatelj revije Družboslovne razprave. Društvo je član evropskega in mednarodnega sociološkega združenja.