STAznanost

Kitajska želi ulične svetilke nadomestiti z "umetnimi lunami"

Peking, 19. oktobra - Kitajska namerava do leta 2020 na nebo izstreliti prvo "umetno luno", s katero želi nadomestiti ulične svetilke in zmanjšati stroške osvetljave na urbanih območjih. Sateliti naj bi na Zemljo odsevali sončno svetlobo, na nebu pa naj bi sijali osemkrat močneje kot prava Luna, poročajo lokalni mediji.

Umetne lune, s katerimi se želijo spoprijeti s stroški osvetljevanja urbanih območij, razvijajo v mestu Chengdu v osrednjem delu države.

Prvo umetno luno bodo po napovedih na nebo izstrelili do leta 2020 z izstrelitvenega središča Xichang na jugu Kitajske. To bo sicer pilotni projekt, če bo uspešen, pa bodo dve leti kasneje na nebo izstrelili še tri umetne lune, je napovedal Wu Chunfeng, vodja znanstvene organizacije Tian Fu New Area, ki je odgovorna za projekt.

Poleg te organizacije sicer pri razvoju teh satelitov sodeluje več univerz in znanstvenih inštitutov, med njimi tudi Inštitut za tehnologijo v Harbinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki ocenjujejo, da bi posamezna umetna luna lahko osvetlila območje 50 kvadratnih kilometrov, s tem pa bi na primer v mestu Chengu letno privarčevali za okoli 1,2 milijard kitajskih juanov oz. okoli 170 milijonov dolarjev električne energije.

Umetna razsvetljava z neba bi lahko poleg tega občutno pomagala tudi pri reševanju v primeru naravnih katastrof. Delo reševalcev namreč takrat pogosto otežuje izpad električne energije, je še pojasnil vodja organizacije.

Kitajska sicer ni prva država, ki želi odsevati sončno svetlobo nazaj na Zemljo. V 90 letih prejšnjega stoletja so ruski znanstveniki to poskušali doseči z uporabo ogromnih ogledal, ki so jih izstrelili v vesolje. Prvo ogledalo je zemeljsko oblo razsvetljevalo nekaj ur, nato pa zagorelo ob ponovni vrnitvi v atmosfero. Rusi so nato projekt opustili bo neuspešni izstrelitvi drugega satelita.