STAznanost

Prvi Dan ARRS posvečen mladim in vprašanjem na področju podpore znanosti

Ljubljana, 22. oktobra - Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) v torek prireja prvi nacionalni dogodek Dan ARRS 2018: Podpiramo odličnost. Dogodek bo po navedbah agencije posvečen novi, že 34. generaciji mladih raziskovalcev ter aktualnim mednarodnim vprašanjem na področju podpore znanosti.

V dopoldanskem delu dogodka se bosta odvili dve vzporedni delavnici na temo mehanizmov financiranja in njihovih izvedbenih vidikih za raziskovalke in raziskovalce. Delavnicama pa bo sledil plenarni del letošnjega Dneva ARRS z naslovom Vloga in izzivi financerjev znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA).

V plenarnem delu bodo odprli razpravo o potrebah znanosti in znanstvene skupnosti v Evropi ter načinih, kako jih lahko nacionalne agencije za financiranje raziskovalne dejavnosti učinkovito naslovijo.

V razpravi bosta med drugim sodelovala osrednja gosta letošnjega Dneva ARRS, predsednik evropskega združenja agencij Science Europe in izvršni direktor luksemburškega Nacionalnega sklada za znanost (FNR) Marc Schiltz ter minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Popoldanski del dogodka bo v celoti posvečen mladim v znanosti, še posebej novi, že 34. generaciji mladih raziskovalcev.

V okviru popoldanskega sklopa bodo mladim njihove bolj izkušene kolegice in kolegi v praktični delavnici podali nekaj nasvetov in napotkov, nato pa bodo sledile predstavitve najvidnejših raziskovalnih dosežkov lanskega leta Odlični v znanosti 2018. V treh vzporednih sklopih bodo predstavili dosežke s področja naravoslovja in tehnike, medicine in biotehnike ter družboslovja in humanistike.

Gre za sedmo izvedbo projekta ARRS za promocijo znanosti - Odlični v znanosti 2018, ki so ga letos posvetili mladim. Predstavitve dosežkov, ki so vsako leto javno predstavljeni v obliki kratkih poljudnih predavanj, bodo namreč letos po navedbah ARRS "podane v navdih mlajši generaciji bodočih raziskovalk in raziskovalcev".

Dan ARRS se bo zaključil s slavnostnim sprejemom nove generacije mladih raziskovalk in raziskovalcev, kjer bo slavnostni govornik minister Pikalo.

Prvi Dan ARRS bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, odvijal pa se bo v Grand Hotelu Union.