STAznanost

V Krki podelili nagrade talentiranim mladim raziskovalcem

Novo mesto, 22. oktobra - Podjetje Krka je 30 mladim raziskovalcem podelilo Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Veliko Krkino nagrado za raziskovalno nalogo je prejelo pet mladih raziskovalcev, med vsemi nagrajenci pa je 16 doktorjev znanosti, so sporočili iz podjetja.

Nagrade sta na slovesnosti podelila predsednik uprave in generalni direktor Krke in predsednik častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič ter član Krkine uprave in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad Aleš Rotar.

Letos so člani znanstvenega odbora sveta sklada Krkinih nagrad opazili pomemben napredek tako v številu prijavljenih nalog, ki je bilo letos rekordno, kot tudi v kakovosti. Opazili so tudi porast kakovosti, tako po aplikativni kot po znanstveni vrednosti. Njihova tematika pa je povezana z aktualnimi panogami, kot so farmacija, kemija, medicina, biokemija, biotehnologija, biologija, mikrobiologija in druge sorodne vede.

Kot je v zborniku poudaril Rotar, so razlike med akademskim in gospodarskim okoljem v marsičem manjše, kot so bile pred leti. "K temu sta v veliki meri pripomogla zlasti razcvet komunikacijskih tehnologij in globalni oder, na katerem nastopamo. A povezava med poloma razvojnega in raziskovalnega dela je kot vedno naloga vseh in Krkine nagrade so majhen, a pomemben korak na poti k skupnemu uspehu," je dodal.

Za mlade znanstvenike so Krkine nagrade potrditev rezultatov njihovega poglobljenega in ustvarjalnega delovanja, s katerim bodo bodisi v gospodarstvu bodisi v drugih institucijah prispevali k napredku. Pri tem imajo veliko vlogo in odgovornost mentorji, ki mladim pomagajo kritično in objektivno ovrednotiti tako lastne kot tudi tuje znanstvene rezultate.

Letos so podelili pet velikih Krkinih nagrad za raziskovalno nalogo in 25 Krkinih nagrad 30 študentom dodiplomskega in podiplomskega študija, 66 srednješolcem pa so na septembrski slovesnosti podelili Krkine nagrade in priznanja za 37 raziskovalnih nalog.

Krkine nagrade sicer že 28 let spremljajo simpoziji, na katerih so se zvrstili tudi številni mednarodno priznani predavatelji. V zadnjih letih pa so slednji namenjeni najodličnejšim Krkinim nagrajencem, ki svoje delo predstavijo na način, primeren akademskemu okolju.

S Krkinimi nagradami v Krki mlade že 48 let usmerjajo k ustvarjalnosti v raziskovalnem delu. Doslej je Krkino nagrado prejelo že 2751 mladih raziskovalcev. Vizija sklada Krkinih nagrad je spodbujanje mladostne zagnanosti in stremljenje k odličnosti v raziskovalnem delu.