STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Lotrič odprl prvi meroslovni park v Sloveniji

Železniki, 23. oktobra - Skupina Lotrič Metrology je danes v Železnikih odprla prvi meroslovni park v državi, v katerem so predstavljene različne merilne naprave. Kot je izpostavil generalni direktor in ustanovitelj skupine Marko Lotrič, je park odgovor na četrto industrijsko revolucijo, ki zahteva digitalizacijo merilnih naprav in postopkov.

"Industrija 4.0 terja medsebojno komuniciranje naprav, kar se odraža tudi v meroslovju," je pojasnil Lotrič. O tem so na današnjem dogodku ob odprtju meroslovnega parka spregovorili strokovnjaki, ki so predstavili znanje in dosežke s področja meroslovja 4.0.

Odprtje parka, na katerega so povabili 16 svetovnih ponudnikov merilne opreme in okoli 150 partnerjev, so organizirali predvsem v podporo strankam pri vpeljevanju novih tehnologij. Lotrič Metrology je izbranim podjetjem, kot so Gorenje Orodjarna, Revoz in Knauf Insulation, podelil tudi certifikate meroslovne odličnosti za vlaganja v kakovost meroslovne opreme in znanja v podjetju.

V meroslovnem parku na več kot 1000 kvadratnih metrih površine predstavljajo različne merilne naprave, med njimi tudi lastne produkte, ki jih je podjetje, ki se ukvarja s kalibracijo oziroma umerjanjem merilnih naprav, začelo izdelovati šele leta 2015, po skoraj 25 letih delovanja.

Pred tremi leti je podjetje razvilo pameten sistem za samodejni nadzor parametrov Exactum, ki danes deluje na že več kot 1300 merilnih mestih, uporabljajo pa ga tako v zavodu za blagovne rezerve kot pri hladnih verigah v bolnišnicah.

Letos je napočil čas za nov produkt Trames Unique, to je merilni stroj za merjenje dimenzij izdelkov, ki je popolnoma prilagojen zahtevam kupca, je povedala vodja projektov Maja Lotrič. Izdelali so že šest strojev, v Železnikih pa so predstavili stroj za podjetje Knauf Insulation, s katerim zagotavljajo pravilno gostoto materiala med proizvodnjo, in stroj, ki bo v Bosni in Hercegovini skrbel za kalibracijo tračnih metrov.

Novi produkti so odgovor na potrebe naročnikov, je izpostavil Marko Lotrič in dodal, da se naročila za njihove izdelke povečujejo. Lani je skupina, ki je do nedavnega združevala devet podjetij, ustvarila 5,2 milijona evrov prihodkov in skoraj pol milijona evrov čistega dobička. Prejšnji teden pa se je skupini pridružilo podjetje SPM, ki že več kot 20 let rešuje probleme kupcev na področju procesne in industrijske avtomatizacije.

Skupina Lotrič Metrology, katere matično podjetje je Lotrič Meroslovje, bo letos na podlagi več kot 4,2 milijona meritev izdala 85.000 certifikatov. Za meritve skrbi 130 sodelavcev v šestih državah, in sicer v Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in na Hrvaškem, kjer ima skupina svoja podjetja.

Sedež Lotrič Meroslovja je v Selcih, kjer pa je podjetju zmanjkalo prostora za širitev, zato so konec lanskega leta kupili prostore nekdanjega Alplesovega razstavnega salona v Železnikih. Trenutno je vrednost meroslovnega parka 1,2 milijona evrov, v prihodnjih dveh letih pa načrtujejo energetsko obnovo stavbe, v kar naj bi vložili dodatnega pol milijona evrov.

V nove prostore bodo preselili tudi razvojni oddelek, v prihodnje pa želijo v stavbi vzpostaviti inovativno okolje, v katerem bi dali priložnost za izobraževanje zaposlenim in strankam, pa tudi učencem, dijakom in študentom za širitev dobre meroslovne prakse v industriji 4.0.